Obama elnök lehetne Európában

Kényelmes többséggel Barack Obama nyerné az amerikai elnökválasztást - ha azt az öt legnagyobb európai országban tartanák.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap megbízásából Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Oroszországban elvégzett közvélemény-kutatás szerint a demokrata jelöltségért versengő Obama az öt ország átlagában 52 százalékot kapna. Valószínű republikánus ellenfele, John McCain mindössze 15 százalékkal lenne kénytelen beérni.

Obama különösen népszerű az olaszok körében, akik 70 százalékos arányban voksolnának rá, ha részt vehetnének az amerikai elnökválasztáson; McCain csak 15 százalékuknak szimpatikus.
Németországban a demokrata elnökjelölt-jelölt 67 százalékon áll, McCain mindössze 6 százalékot kapna.

Franciaországban Obama 65:8 arányban győzne, Nagy-Britanniában azonban csak 49 százalékot kapna a veterán republikánus induló 14 százalékával szemben. Ez főleg annak az eredménye, hogy a britek körében a legnagyobb - 24 százalékos - a bizonytalanok aránya.

Oroszországban még kiegyenlítettebb a verseny: itt is Obama vezet, de csak 31 százalékot kapna, John McCain viszont 24 százalékot.

Az oroszok között nem a bizonytalanok, hanem inkább a közömbösek aránya a magas: a YouGov közvélemény-kutató kérdésére 28 százalék válaszolta azt, hogy ha tehetné, akkor sem voksolna egyik jelöltre sem.

Amerika ugyanakkor az oroszok körében messze a legnépszerűtlenebb: 56 százalékuk értett egyet azzal az állítással, hogy az Egyesült Államok a "gonosz hatalma".

Olaszországban a válaszadók 27 százaléka, a britek 35 százaléka, a németek 39 százaléka, és a franciák 40 százaléka gondolja ugyanezt Amerikáról.

Forrás: MTI