Gondolatolvasó számítógépek

Az emberek fejében, a szavakról megjelenő képek felismerésére tanítják amerikai kutatók a számítógépet - közölte csütörtökön a Science című tudományos folyóirat. Pittsburghi kutatók egy orvosi képalkotó eljárással, mágneses rezonancia készülékkel (MRI) ál

Az így előállt képek elemzése segítheti annak megértését, hogyan és hol tárolja agyunk az információkat, hogyan szerveződik tudásunk. A kutatás elvezethet a nyelvi rendellenességek és a tanulási nehézségek jobb kezeléséhez is - mondta Tom Mitchell, a Carnegie Mellon Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Számítógépüket kilenc önkéntes egyetemistával kalibrálták, akik 58 különböző szóra gondoltak, miközben agyuk aktivitásáról jelenidejű felvételt készítettek MRI-vel. Egy-egy szó megmutatásakor az önkéntesek feladata az volt, hogy képzeljék el a hozzá tartozó tulajdonságokat, majd az így előállt képeket "átlagolták" a kutatók, és hozzárendelték az adott szóhoz.

A számítógép programja segítségével azokat a különbségeket is megtalálja, melyek az emberi szemnek alig észrevehetőek. Miután mind az 58 szó képét megtanulta a számítógép, két új szót vezettek be a kutatók. Ezek a zeller és a repülőgép voltak. Megkérdezték a gépet, mikor, melyiket mutatják az önkénteseknek, és ezt a számítógép helyesen választotta ki.

Következő lépésként az összetett kifejezések felismerését vizsgálják - mondta Mitchell. Azt keresik, jelentkezik-e meghatározható különbség az agyi aktivitásban például a "nyúl", "gyors nyúl" vagy "aranyos nyúl" kifejezések elképzelésekor.
Forrás: MTI