Törvénysértő a volt főigazgató felmentése

A Fővárosi Főügyészség a Magyar Vöröskereszt Országos elnökségének a Czimbalmos Ágnes felmentéséről szóló határozatát alaki szempontból találta törvénysértőnek, és eljárási hibát észlelt, az ügyészségi vizsgálat azonban a határozat tartalmát nem vizsgálta

A Népszava csütörtökön ír arról, hogy a főügyészség törvénysértőnek találta a határozatot.
A főügyészség - közlése szerint - törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva, kérelemre vizsgálta a Magyar Vöröskereszt március 27-i országos vezetőségi ülésén hozott határozatát, "amelynek tárgya a főigazgató felmentéséhez kapcsolódó egyetértés kinyilvánítása volt".

Ennek a határozatnak a törvényességét vizsgálta a Fővárosi Főügyészség abból a szempontból, hogy az az egyesületekről szóló törvény rendelkezéseinek megfelel-e. A vizsgálat eredményeként a Fővárosi Főügyészség a határozat ellen óvást jelentett be, amely nem ügyészségi határozat, hanem egy intézkedési forma - tudatta a főügyészség.

Mint írták, az óvás bejelentésének az az alapja, hogy az ülés meghívója - a kialakult joggyakorlattal ellentétben - "nem tartalmazta az előzetesen közölt napirendi pontok között a főigazgató felmentése tárgyában az egyetértési jog gyakorlására vonatkozó előterjesztést".

Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Főügyészség az országos elnökség határozatát alaki szempontból találta törvénysértőnek, és a határozat meghozatala kapcsán eljárási hibát észlelt. Az ügyészségi vizsgálat a határozat tartalmát azonban nem vizsgálta.

Az óvást az országos vezetőségnek a következő ülésén el kell bírálnia, és ha egyetért vele, saját maga hatályon kívül helyezheti a döntését. Ha nem ért egyet, az ügyészségnek van joga bírósághoz fordulni.

A főügyészség tájékoztatása szerint az intézkedés bejelentése nem érinti semmilyen módon a főigazgató munkajogi helyzetét, ennek az intézkedésnek a hatálya a munkáltatói jogkörben hozott intézkedésekre nem terjed ki, a munkajogi kérdések tisztázására a főigazgató a munkaügyi bíróságtól kérhet jogorvoslatot.

Az egyesületekről szóló törvényen alapuló ügyészségi törvényességi felügyeleti eljárás és a munkajogi jogorvoslat egymástól teljesen elkülönül, utóbbira az ügyészség hatásköre és illetékessége nem terjed ki - tudatta a főügyészség.
Forrás: MTI