Sansz Elysées: együtt az egyenlőségért

A nőket, a romákat, a fogyatékkal élőket az időseket és a fiatalokat egyaránt megszólítja egésznapos programjaival, kiállításaival és vitáival a Sansz Elysées fesztivál június 7-én a Madách téren.

"A Sansz Elysées-n a hátrányos helyzetűek megmutatják, hogy ők akarnak. Nagyon. Hogy köztünk vannak. És sokan. Hogy példamutatóan megállják a helyüket. Kérdés, hogy mi is képesek vagyunk-e valódi SANSZ-ot adni nekik és önmagunknak. Most bizonyíthatjuk." - mondják a szervezők, az Erzsébetvárosi Önkormányzat és a Törökfürdő Alapítvány.

A fesztivál kiemelt szereplői a nők. Ahogyan a szervezők fogalmaznak, a Nőerőműben teljes gőzzel dolgoznak majd a reneszánsz nők, akik írva zenélnek és áriázva verselnek. Marjai Judit Halál a konyhában című fotósorozata egyértelműen bizonyítja, hogy a konyhában még a legtehetségesebb asszonyok is könnyen elvéreznek. Palya Bea hangja és zenéje sem hiányzik majd.

A Sansz Elysées-n helyet kapnak a roma művészek - és szimpatizánsaik. A Roman Drom, az Egri János Group és a Nomada pezsgése bizonyítja hogy a roma zene nélkül nem élet a városi élet, nem beszélve a Budapest Bár zenei időutazásáról, amely a 20-30-as évek Budapestjére repít.

A fogyatékkal élők sem maradhatnak ki a rendezvényből. A paralimpikonok, a kerekesszékes vívók, a fogyatékossággal élő erőművészek, a szájjal-lábbal festők, bebizonyítják, hogy ilyen körülmények között sem áll meg az élet.

A Sansz Bazárban illatos gyertyákat, merítettpapírokat szőnyegeket és szőtteseket lehet vásárolni - olyan tárgyakat, amelyeket autisták, Down-kórosok, értelmi fogyatékosok, siketek és vakok készítettek.

Mivel a rendezők szerint ezen a fesztiválon mindenki Valaki, közösen festik meg Magyarország első esélyegyenlőségi művészeti freskóját.
Forrás: MTI