Évente 150 csecsemőgyilkosság

Magyarországon tíz éve 22 helyen működnek a kórházak előtt babamentő inkubátorok, ennek ellenére van olyan megyeszékhely ahol még egyszer sem használták. Az elmúlt hét csecsemőgyilkossági mérlege egy gyilkosságot és egy gyilkossági kísérletet mutat, évent

A babamentő gépekben az anyák névtelenül helyezhetnék el gyereküket. A szegedi inkubátort fenntartják, de 8 év alatt egyszer sem használták.

"Ha véletlen itt a klinika előtt helyezne el valaki egy újszülöttet vagy csecsemőt, az ember azt mondaná, hogy nem tett meg mindent. Így legalább a lelkiismeretünk nyugodt" - mondta Dr. Orvos Hajnalka az újszülött osztály vezetője.

22 helyen működik babamentő, Budapesten azonban nem, mert megszűnt. A legtöbb helyen eddig egyszer sem tettek babákat az inkubátorba, pedig már 5-10 éve kihelyezték a gépeket.

Kecskeméten sem használják a babamentőt, holott 4 gyermekgyilkosság is volt, mióta üzemel az inkubátor. Legutóbb egy hete egy fiatal anya otthon szülte meg gyerekét, és a kerti Wc-be dobta.

"5-10 percig lehet titkolni, hogy egy csecsemő születik egy családban, mert ugye az elkezd sírni, ezt azután nem lehet elnyomni semmivel" - mondta Vetró Ágnes pszichiáter.

Becslések szerint évente 150-nél is több csecsemőt ölnek meg szülés után, ezeknek csak az ötödéről tudunk.

Ha az anya úgy dönt, hogy nem akarja megtartani a gyerekét, akkor mindenféle következmény nélkül elhelyezheti el újszülöttjét az inkubátorban, így a gyerek megmenekül, és később örökbe adják.
Forrás: hirado.hu