Elhízott gyerekeket műteni hibás döntés

Gyerekek számára nem lehet megoldás az a műtéti beavatkozás, amelyet egyes túlsúlyos felnőtteken alkalmaznak - mondta Almássy Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház belgyógyászatának osztályvezető főorvos-helyettese csütörtökön az MTI-nek.

A szakembert annak kapcsán kereste meg az MTI, hogy a Kinder- und Jugendmedizin című német gyermekgyógyászati szaklap e napon megjelent számának egyik cikkében a sebészeti beavatkozásokat javasolják azon túlsúlyos gyerekek számára, akiken nem segít a diéta, a testmozgás és a gyógyszer.

Almássy Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy határozottan ellenzi a gyerekek operáció útján való lefogyasztását. Az elhízás oka az, hogy valaki többet eszik, mint kellene, ez pedig az életmód megváltoztatásával megelőzhető - mondta.

Hozzátette: nagyon speciálisnak kell lennie annak az esetnek, amikor egy gyereket elhízás miatt műtenek meg. Ilyen lehet az, ha mentálisan retardált és nem képes megfelelően gondoskodni magáról, de ezeket a gyerekeket mások ellátják, a gondozótól függ, mennyit ad enni. A Heim Pál Gyermekkórházban eddig mindössze egy gyerek esetében döntöttek a beavatkozás mellett.

Az orvos rámutatott arra: helytelenül él a köztudatban az, hogy valaki hormonális okok miatt is elhízhat. Lehet valakinek anyagcserezavara - például lassú anyagcseréje -, vagy megnőhet az étvágya bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, de ha odafigyelnek a kalóriabevitelre, nem híznak el ezek az emberek sem.

Szerinte az elhízott felnőtteknél sem a legjobb megoldás a műtét, de őket már nehéz befolyásolni, nehéz a személyiségükön változtatni. Ezzel szemben a gyerekek megtaníthatók a helyes életvitelre.

Mint a német szaklapban olvasható, Oliver Muensterer, a lipcsei egyetemi klinika gyermeksebésze a gyomorkötést és a bél-bypass módszert alkalmazza, amelynek lényege, hogy a vékonybelet a műtéti úton lekicsinyített gyomorhoz csatlakoztatják, így az emésztésből kimaradnak azok a bélszakaszok, amelyekben a tápanyagok zöme felszívódik.

A cikkben azonban arról is írnak, hogy a műtét következtében csökken ugyan az elhízás mértéke, de hosszú távon számolni kell a fehérje, a vitaminok és a nyomelemek hiányával, mivel ezek nem tudnak felszívódni. Ennek következményeként vérszegénység, hajhullás, ödéma vagy akár idegkárosodás is kialakulhat. Minden hetedik gyermek pedig nem szedi megbízhatóan a kiegészítő készítményeket, amelyek ellensúlyozni hivatottak a hiányos táplálkozást.
Forrás: MTI