Együttműködés szlovák rendőrökkel

A határon átnyúló magyar-szlovák rendőri együttműködésről tárgyaltak a nagyszombati, a pozsonyi, a dunaszerdahelyi és a Győr-Moson-Sopron megyei rendőri vezetők csütörtökön Győrött.

A megbeszélést követő nemzetközi sajtótájékoztatón Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány elmondta: a tárgyaló felek megállapodtak a határon átlépő üldözés végrehajtásának mikéntjéről.

A határforgalmi ellenőrzés megszűnése - mindkét ország schengeni csatlakozását követően - a bűnügyi helyzetben nem hozott drámai változást az elmúlt öt hónapban. Tapasztalható viszont, hogy a bűnözők gyakrabban utaznak külföldre. Fel kell készülni arra is, hogy az euró bevezetését követően Szlovákia iránt minden bizonnyal fokozott érdeklődést mutatnak majd a bolti rablók - vélekedett Szabadfi Árpád.

Pavel Brath ezredes, a Pozsonyi Kerületi Rendőri Igazgatóság igazgatója hangsúlyozta: a bűnözés nem ismer határokat. Ezzel összefüggésben az információcsere fontosságáról szólt. Kellő információ birtokában jobban fel tudnak lépni a bűnözés ellen. Bystrik Stanko ezredes, a Trnavai Kerületi Rendőrkapitányság igazgatója a sajtótájékoztatón rámutatott: a kétoldalú együttműködés keretében a felek a különféle feladatokra javasolt megoldásaikat kicserélik egymással. Ez a módszer kölcsönös segítséget nyújt a rendőri munkában.

Mindehhez szükséges a határtérség bűnügyi és közbiztonsági helyzetének rendszeres értékelése, köztük az illegális migrációval kapcsolatos kérdések elemzése. Ez lesz az elsődleges feladata a kétoldalú bűnügyi operatív munkacsoportnak és a rendészeti munkacsoportnak. Ezek létrehozásáról is megállapodtak a csütörtöki megbeszélésen - mondta Szabadfi Árpád.

Forrás: MTI