Biondi nem hisz Phelps 8 aranyában

Az amerikaiak korábbi sokszoros olimpiai bajnok úszóklasszisa, Matt Biondi nem hiszi, hogy honfitársa, Michael Phelps képes lesz megdönteni, vagy akár csak beállítani Mark Spitz sportági rekordját, aki egyetlen olimpián hét aranyérmet nyert.

A világ jelenlegi első számú úszójának számító Phelps bevallottan arra (is) készül, hogy augusztusban, a pekingi nyári játékokon nyolc elsőséggel felülmúlja Spitzet, aki 1972-ben, Münchenben állhatott fel hét ízben is a dobogó tetejére, ráadásul úgy, hogy minden számban, amiben elindult - akár egyéni vagy váltó -, világcsúccsal diadalmaskodott.

Biondi hawaii otthonából adott telefonnyilatkozatában hangoztatta, hogy nem a nagyon is sokoldalú Phelps képességeit vonja kétségbe, hanem abból indul ki, hogy hatalmasat változott az úszóvilág München óta.

"Nem állítom, hogy kizárt a rekordbeállítás, vagy annak akár megdöntése, s remélem is, hogy összejön neki, de látni kell: hatalmas a fejlődés a sportágban, szinte minden versenyszámnak akadnak külön specialistái, ráadásul a mi időnkhöz képest sokkal megterhelőbb program vár rá, hiszen a selejtezők és a döntők között még elődöntőket is úsznia kell" - indokolta visszafogottságát a három olimpián 11 érmet gyűjtött Biondi, aki annak idején szintén próbálkozott Spitz csúcsának megdöntésével, de "csak" öt olimpiai aranyig jutott 1988-ban, Szöulban.

A 22 éves Phelps - akivel várhatóan Cseh László is megküzd majd 400 m vegyesen - a nyolcszámos olimpiai "előpróbát" júniusban, Omahában, az Egyesült Államok úszóinak Pekingre válogató országos bajnokságán tartja.
Forrás: MTI