A Fidesz Szabó Pál felelősségét firtatja a biciklitender ügyében

A Fidesz Szabó Pál jelenlegi közlekedési miniszter, a Magyar Posta volt vezérigazgatója felelősségét firtatja a biciklitender ügyében. A témáról Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes beszélt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, az ügy miatt elbocsát

Répássy Róbert kiemelte: a kerékpárbeszerzési ügyben felelősként megnevezett Gergely László - akit azóta elbocsátottak a postától - egy internetes lapnak nyilatkozva azt mondta, a döntéseket postai vezetők hozták, ám őt egyedüli felelősnek állítják be, és szerinte nem független a ténytől, hogy Szabó Pálból miniszter lett.

A fideszes képviselő szerint a kerékpárbeszerzésről, a több mint 1 milliárd forintos fejlesztésről a posta akkori vezérigazgatójának, Szabó Pálnak tudnia kellett, vagy ha nem tudott róla, akkor ez komolyan felveti alkalmatlanságát.

Mint elhangzott, a 2006 augusztus 20-i, emberéleteteket követelő vihar után a kormány egy meteorológusra kente a felelősséget, most pedig egy postai alkalmazottat kiáltanak ki bűnbaknak.

Répássy Róbert úgy vélte: minden korábbi cáfolat, hazudozás és mellébeszélés ellenére világosan kiderült, hogy tarthatatlan, amit a Magyar Posta művelt Szabó Pál jelenlegi közlekedési miniszter vezérigazgatósága idején. Szerinte arcátlan és elfogadhatatlan lépés volt, hogy a közpénzből gazdálkodó posta az emberek pénzét pazarolva 1,1 milliárd forintból 4800 darab, egyenként több mint 200 ezer forintba kerülő kerékpárokat rendelt.

A fideszes képviselő szerint ami a postásbiciklik esetében történt, az megegyezik a Gyurcsány-kormány gyakorlatával, vagyis pazarló módon, tisztességtelenül szórják a közpénzt.
"Gyurcsány Ferencnek semmi sem drága a hatalom megtartása érdekében, ezért összetákolt kormányába olyan embert is beválogatott, aki nyilvánvalóan elfogadhatatlan módon pazarolta az emberek pénzét egy állami cég élén" - fogalmazott Répássy Róbert.

A Fidesz két hete arra szólította fel a Magyar Posta jelenlegi vezérigazgatóját, Szűts Ildikót, hogy a kerékpárbeszerzéssel kapcsolatban nyilvánosságra került szabálytalanságok miatt tegye meg a szükséges büntető feljelentést.

A Magyar Posta Zrt. nemzetközi közbeszerzési eljárás keretében 4.800 kerékpárt, további opciót, illetve öt évre szervizszolgáltatást vásárolt mintegy 1,1 milliárd forint értékben. Az ügy hátteréről Szűts Ildikó korábban elmondta: a HVG című hetilap újságírója megkereste a céget kérdéseivel, és ezek alapján olyan információ birtokába jutott, amelyek révén azonnali vizsgálatot rendelt el.

A Magyar Posta vezérigazgatója elmondta: vizsgálata alapján kiderült, alapos a gyanú, hogy a tender közbeszerzési bizottságának elnöke, aki Pécsett a Magyar Posta beosztott munkatársa, jogtalanul juttatott el információt a beszerzésről a későbbi győztes számára a tender kiírása előtt, illetve annak folyamatában. Az eddigi információk szerint a közbeszerzési bizottság elnöke nem munkaidőben járt Szlovéniában a kerékpárgyártónál, a későbbi nyertes szállító, a győri Cronopont Kft.-nél.
Forrás: MTI