6,3 millió dollár értékű gyémánt

A világ egyik legnagyobb színtelen gyémántjaként számon tartott, 101,27 karátos pingponglabda nagyságú drágakövet árverezett el szerdán 6,2 millió dollárért (961 millió forint) a Christie's árverési ház Hongkongban.

A gyémánt viszonylag alacsony karátonkénti áron kelt el, a becsült értéke alsó tartományába esett a végül érte kifizetett összeg.

Az árverési ház szerint az utóbbi 18 évben először került kalapács alá ekkora színtelen gyémánt, Ázsiában pedig a maga nemében ez volt az első ilyen árverési darab.

A pajzs alakú ékkövet egy 460 karátos nyers kristálytömbből metszették ki, és fejdíszt készítettek belőle, mert nyakláncnak túl bumfordi lett volna.

A belül makulátlanul tiszta követ Dél-Afrika legnagyobb gyémántbányájában termelték ki, ahonnan a világ legnagyobb nyers gyémántja, a Cullian gyémánt is származik - értesült a BBC internetes hírportálja.

A névadás joga az új tulajdonost illeti meg, aki a Christie's szerint először licitált náluk, és telefonon intézte a vásárlást - és aki persze saját nevét titokban tartja.

Az árverési cég ázsiai képviselője elégedetten jelentette be, hogy eddigi legsikeresebb ékszerárverésüket bonyolították le Hongkongban.
Forrás: MTI