Egy fesztivál miatt kiakadt a miniszter

Mint a legtöbb ázsiai országban, így Thaiföldön sem veszik a hatóságok túlzottan szigorúan a szellemi termékek védelmét. Ezért aztán különösen meglepő Mingkvan Szengszuan thai kereskedelmi miniszter kezdeményezése egy fesztivál szerzői jogi védelmére.

Az ország déli részén található Koh Pangan szigete, ahol minden hónap teliholdas éjszakáján rendezik meg a Fullmoon Partyt, azaz Telihold Bulit. A fehérhomokos strandon lezajló zenés-italos technoesemény tömegesen vonzza a szórakozni vágyó fiatal turistákat, ami nem csak jelentős árbevételt jelent, de egyben kiváló reklám az ország egész idegenforgalmának is.

A tárcavezető - felháborodásában, hogy a közelmúltban a thaiföldi buli mintájára Szingapúrban hasonló rendezvényt szerveztek - nemzetgazdasági érdekek védelme céljával utasította munkatársait a Full Moon Party levédésére. Ha Szengszuan tudná, hogy nem csak Szingapúrban, de számos más országban, így például a távoli Magyarországon is tartanak időnként Fullmoon Partyt, talán végépp dühbe gurulna.

Most szakértők igyekeznek megmagyarázni, miért nem lehteséges a bejegyzés: ahhoz, hogy valamit szellemi termékként védetté lehessen nyilvánítani, újításnak, eredeti irodalmi vagy művészeti alkotásnak kell lennie. Nos, a Fullmoon Party egyiknek sem felel meg. Még márkanévként sem jegyezhető be, mivel mind a "Fullmoon", mind a "Party" általánosan használatos szavak, amelyek a thai törvények alapján nem alkalmasak márkanévnek.

Sokak szerint nem csoda, hogy a thai kormány erélytelen a szellemi termékek védelme ellen vétőkkel szemben, hiszen tagjai alapvető fogalmakkal sincsenek tisztában.
Forrás: MTI