Az energiafogyasztó is legyen tudatos!

"Az energia jelenleg és a közeljövőben is a fogyasztókat folyamatosan foglalkoztató kérdések közé tartozik. A gáz- és villamosenergia-piac teljes megnyitásával párhuzamosan meg kell erősíteni a fogyasztók jogait is, hiszen a növekvő energiaárak mellett ki

A néppárti-liberális többség által támogatott szöveg szerint a charta rendelkezései nem lennének kötelező erejűek. Az európai szocialisták azonban a júliusi plenáris ülésen szeretnék elérni, hogy a charta jogilag kötelező érvényű legyen. A dokumentum a már elismert, de különböző európai jogszabályokban szétszórt fogyasztói jogokat foglalja egységes és közérthető szövegbe, amelyet aztán csatolni kellene a szolgáltató és a fogyasztó által aláírt szerződéshez.

A belsőpiaci bizottság elfogadta Herczog Edit módosító javaslatát, miszerint a Bizottság és a nemzeti szabályozó hatóságok részéről szükség van a fogyasztókra vonatkozó minőségi követelmények megalkotására, mint például a mindenki által hozzáférhető telefonos-ügyfélszolgálat létrehozására. "A fogyasztók egyik legalapvetőbb joga a panasztételhez való jog. Annak érdekében, hogy az energiafogyasztók minél hatékonyabban tudják érvényesíteni e jogukat, több megoldás is kínálkozik. A probléma megoldása, annak bonyolultságától, összetettségétől függően, lehet hosszú és nehézkes, de lehet, hogy egy telefonhívás is elegendő" - érvelt a képviselő.

"Az európai fogyasztók sajnos gyakran nincsenek tisztában jogaikkal. A fogyasztók nem tudják például, hogy joguk van arra, hogy olyan energiaszolgáltatóval kössenek szerződést, amely jogaikat és kötelességeiket érthetően közli; joguk van arra, hogy egyértelmű, átlátható és összehasonlítható számlákat kapjanak, hogy ésszerű időkereteken belül körülményes eljárás nélkül váltsanak szolgáltatót, sőt arra is, hogy mindezt ingyenesen tegyék. A fogyasztók tájékozatlansága miatt rendkívül fontos a pontos és gyakorlati információk biztosítása. Meggyőződésem, hogy a tájékozott és aktív fogyasztók az európai gazdaság szempontjából kulcsfontosságú hajtóerőt jelentenek, és nagyban hozzájárulhatnak a belső piac megfelelő működéséhez" - mondta Herczog Edit.
Forrás: MTI-OS