A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma és ami ott folyik

Az univerzummal kapcsolatos kérdésekre keresi a választ a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, a CERN - Nukleáris Kutatás Európai Szervezete. A vizsgálatokban hazai tudósok, a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének kutatói, valamint a

A CERN - Nukleáris Kutatás Európai Szervezete Európa legjelentősebb tudományos vállalkozása, ahol közel 7000 tudós csúcstechnológiájú eszközök segítségével vizsgálja az anyagi világ felépítését, összetételét és kölcsönhatásait. A szakavatott kutatói bázissal rendelkező CERN kutatásaiban a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizika Tanszék munkatársai és az ATOMKI szakemberei is részt vesznek, akik többek között a részecskegyorsítókra telepített detektorok tervezésével és kivitelezésével, valamint a detektorokkal gyűjtött adatok elemzésével foglalkoznak.

Az eredetileg a nukleáris technika békés célú felhasználási lehetőségeinek kutatására létrejött szervezet szakemberei különböző részecskegyorsítók segítségével végeznek nagyenergiájú fizikai kutatásokat. A CERN legújabb és legmodernebb részecskegyorsítója az ún. Nagy Hadronütköztető (LHC), mely egy 27 km-es alagútban található a szervezet központjában a francia-svájci határon. A gyorsítókban elhelyezett detektorok által közvetített eredmények közelebb vihetik a kutatókat a természet törvényeinek megértéséhez.

Prof. Dr. Pálinkás József centrumelnök, az MTA elnöke a CERN főigazgatójának, Rolf-Dieter Heuer professzornak a Debreceni Egyetemen tett látogatása kapcsán elmondta: „A részecske kutatások egyik fő célja, hogy a detektorok mérési adatai alapján megtaláljuk a modern fizikai elméletekben a részecskék tömegének kialakulásáért felelős Higgs-bozont, és tanulmányozni tudjuk annak tulajdonságait. Ezen kívül talán választ kapunk olyan kérdésekre is, mint a gravitációs erő relatív gyengesége vagy a térdimenziók száma.”
Forrás: MTI