Nem nyernek időt a gyógyszerekkel

A gyógyszerek, melyeket a szívinfarktuson frissen átesett, de koszorúérműtéthez (angioplasztikához) nem elég gyorsan hozzáférő páciensek kapnak, nem nyernek időt számukra: nem élnek tovább és nem előzi meg későbbi szívproblémáikat sem - közölték kutatók a

A több ezer páciens adatait elemző nemzetközi tanulmány eredménye rossz hír azok számára, akik nem olyan kórház közelében élnek, amelyet felszereltek az elzáródott artériák megnyitására szolgáló eszközökkel, vagy akik olyan intézménybe kerülnek, melynek személyzete nem felkészült az ilyen típusú beavatkozásokra.

Ilyen esetekben az orvosok kémiai szerekkel próbálják feloldani az eret elzáró vérrögöt, és vérhígítóval megkönnyíteni a keringést addig, amíg a páciens a műtőbe kerülhet, ahol például apró ballont vezetnek be katéter segítségével az artériába, és kitágítják azt. Jó esetben 90 percen belül újra átjárható az artéria a véráram számára.

Az elektrokardiogramon tapasztalt javulás alapján az abciximab, valamint a retepláz hatóanyagok, melyeket ebben a tanulmányban alkalmaztak, megtisztították a rögös területet.

Ám a hirtelen halál, a szívelégtelenség, a szabálytalan szívritmus és a kardiogén sokk körülbelül 10 százalékban fordult elő a 2452 önkéntes körében függetlenül attól, hogy a gyógyszeres kezelések közül egyiket, vagy mindkettőt kapták, esetleg egyiket sem a beavatkozás előtt közvetlenül, vagy pár órával korábban.

Stephen Ellis, az ohiói Cleveland klinika munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, az eredmények azt mutatják, hogy az orvosoknak rövidíteniük kell az időtartamot, amely alatt az infarktusos páciens a műtőbe kerül.

Az Egyesült Államok lakosságának 60 százaléka olyan helyen lakik, amelyhez a legközelebb eső kórház nincs felkészülve angioplasztika kivitelezésére.

A tanulmány azt is jelzi, hogy a két gyógyszer használata mellett nagyobb a veszélyes vérzés kockázata.

Forrás: MTI