Kelendő a barkácsgép

Földrészünkön még folyamatosan növekszik az elektromos barkácsgépek kereslete, az amerikai kontinensen azonban már telített a piac. Magyarországon az ilyen termékek árát fontosabbnak tartják, mint a minőségüket.

Európában tavaly 4 milliárd euró értékben vásároltak elektromos meghajtású kéziszerszámot, 12 százalékkal többért, mint 2006-ban. Észak-Amerikában viszont 5 százalékkal kevesebb és csak 2,3 milliárd euró értékű talált gazdára. A meglepő tényt a Bosch International gyártócég piac-figyelő részlege adta közre, hozzátéve, hogy az ellentétes folyamat okát egyrészt abban látja, hogy a tengeren túl már telített a piac és az elektromos kéziszerszámok nem kopnak olyan mértékben, mint azt a gyártók szeretnék. De azt is megállapították, hogy odaát nagyon sokan használnak kézi szerszámot, Európa keleti részében viszont most kezd felfutni az elektromos hajtásúak használata.

Dél-Amerikában a legmagasabb - 17 százalékos - a növekedés, de így is csak félmilliárd eurónyit adtak el. Afrikában és a Közel-Keleten 15 százalékkal többet, de csak 400 millió euró értékben. Ázsiában és a csendes-óceáni régióban 1,3 milliárdnyit, ami már csak 5 százalékkal több a 2006. évinél.

Az elektromos barkácsgépekből egyébként világszerte 170 milliót darabot vásároltak 2007-ben, ami négy százalékkal több az előző évinél, értékben pedig 8,5 milliárd eurónyit, ami viszont 5 százalékos növekedést mutat 2006-hoz viszonyítva. Eszerint a szerszámok ára valamelyest emelkedett.

Magyarországra vonatkozóan még nincsen ilyen egyesített statisztika, de a Bosch becslése szerint az értékben mért növekedés nálunk is 4 százalék körüli lehet. Ezeket az adatokat azonban annak a tudatában kell értékelni, hogy a magyar barkácspiacon sok a szerényebb minőségű, utángyártott, olcsó elektromos kéziszerszám, amelyeknek az ára leszorítja az összértéket.

Forrás: MTI