Egyenlő esélyeket az időseknek is

Az esélyegyenlőség azt követeli, hogy az idős ember is hozzájuthasson azokhoz a szolgáltatásokhoz, lehetőségekhez, amelyeket az állam a többi embernek biztosít - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter az idősügyi tanácsok tapasztalatairól szó

Az idősügyi tanácsok - amelyek feladata, hogy véleményezzék az időskorúakat érintő jogszabály-tervezeteket, értékeljék a jogintézmények működését, kommunikáljanak a szaktárcákkal, közvetítsék feléjük az idősek érdekeit - jelentős érdekvédelmi tevékenységet folytattak 2007-es létrehozásuk óta - mondta a miniszter a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által szervezett konferencián. Ezek közé tartozik a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetését elősegítő kezdeményezés, valamint a nyugdíjkorrekciós program. Utóbbival kapcsolatban Szűcs Erika kifejtette: nagyon fontos, hogy az érdekképviseleti szervezetek kitartsanak a jelenlegi szabályozás mellett, amely az úgynevezett svájci indexálás alapján működik. Ez azt jelenti, hogy az infláció mellett figyelembe veszik a bérnövekedés dinamikáját is, ami azt eredményezi, hogy a társadalom gazdagodásából a nyugdíjasok is részesülnek.

Szűcs Erika jelentősnek tartja az Idősbarát Díj létrejöttét, amelyet hat településkategóriában osztanak ki évente az önkormányzatok között. Hozzátette: a települések idősbarát programokra pályázhatnak az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, és további lehetőségeket nyújt az önkormányzatok közötti együttműködés is.

A miniszter szerint nagy hangsúlyt kell fektetni az időskorúak digitális esélyegyenlőségének biztosítására: számítógépes hozzáférést kell biztosítani nekik, és képezni kell őket, hogy élni tudjanak az informatika nyújtotta új lehetőségekkel.

Molnár Gyula, a TÖOSZ elnöke szerint két célt kell szem előtt tartaniuk az önkormányzatoknak: az idősek életminőségének és a róluk kialakult képnek a javítását. Hozzátette: 2025-ig az Európai Unióban minden harmadik ember lesz 65 évesnél idősebb, ezért újfajta megközelítéssel kell a kérdéssel foglalkozni.

Az elnök fontosnak tartja, hogy az időseket bevonják a közélet döntéseibe, megfelelő képzéseket biztosítsanak nekik - ő is kiemelte a számítástechnikai oktatást -, és kulturális téren is támogassák őket, például nyugdíjasklubok létrehozásával.
Forrás: MTI