Együttműködést szült Cannes sikere

Az idei Cannes-i Filmfesztivál magyar sikereire való tekintettel az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) hároméves támogatási és együttműködési megállapodást javasol a Magyar Filmuniónak - közölte a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón Hiller István.

"A 61. Cannes-i Filmfesztiválon tudtuk felmutatni az eddigi legjelentősebb magyar részvételt és sikert" - állapította meg Hiller István, aki személyesen is ellátogatott a franciaországi rendezvényre.

A miniszter elmondta, hogy a filmes seregszemle ideje alatt tárgyalásokat folytatott a fesztivál igazgatójával és programigazgatójával. "Ezek a megbeszélések megerősítettek minket abban, hogy a filmtörvény elfogadása óta a szakma és a kormányoldal között kialakult együttműködésnek része volt a sikerben" - mutatott rá.

Hiller István külön kiemelte tárcája és a Magyar Filmunió együttműködését; mint elmondta, a szakmai szervezet koordinálta Cannes-ban a magyar filmes jelenlétet. "Ezért a következő javaslatot teszem a kormány nevében: az OKM és a Filmunió között egy három évre szóló megállapodás jöjjön létre, amely a szükséges anyagi feltételek biztosításával lehetővé tenné az erőteljes magyar jelenlétet Cannes-ban" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy a kritériumokat szakmai mérce alapján fogják meghatározni.

A támogatás mértékéről a politikus egyelőre nem kívánt nyilatkozni, de megjegyezte: "más a helyzet, ha van magyar film a versenyprogramban, és más a helyzet, ha nincs".

Hozzátette: a tapasztalat szerint a cannes-i jelenlét a magyar filmiparnak és filmművészetnek egyértelműen előnyére válik. Ha ennek finanszírozása hosszú távon tervezhető, kiszámítható feltételekhez kötött, az még erősebb szakmai megjelenést tesz lehetővé.

Az EKF művészeti tanácsa által kidolgozott programtervezetről szólva Hiller István felidézte, hogy Pécs közgyűlése a napokban határozatban fogadta el azt.

Mint arra a miniszter emlékeztetett, korábban gyors döntést ígért, ezért hétfőn aláírta azt az okmányt, amely a művészeti tanács ajánlatát elfogadja, és ezzel az "Pécs és a kormány közös programjává válik".

A tárca vezetője hozzátette: Pécs elfogadta a város és az OKM között megkötött szerződés módosítását is. "Semmilyen akadálya nincs annak, hogy ezt én is ellássam a kézjegyemmel, ami megnyitja a pénz útját a program- és marketingkiadásokra" - jelentette ki.

Hiller István rámutatott, hogy az EKF 2008-as felvezető évére már a januári egyeztetés után aláírta a támogatási szerződést 300 millió forintról, így az nem volt tárgya a mostani módosításnak.

A miniszter elárulta: tárgyalásokat folytat Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökével és a török kulturális miniszterrel a 2010-es év három európai kulturális fővárosa, Pécs, Essen és Isztambul közötti "összehangolt és koordinált fellépésről".
Forrás: MTI