Atlasz a csúcson, mégis olcsón

Élénk licitekkel indult a Krisztina Antikvárium szombati aukciója, és ezt a lendületet végig meg is tartotta.Mindjárt az első, - igaz alacsony, néhány ezres - tételek is rendre három, négyszeres áremelkedést produkáltak. De voltak ennél magasabb arányban

Az első százezer forintos tétel egy 1708-ban, Nagyszombatban kiadott Evangélium volt. A második pedig "Az 1848 és 1849-diki magyar szabadságharcz vértanuinak emlékkönyve" 1873-ból. A 24, nagyméretű, forrásértékű kőnyomatos képet tartalmazó, díszes kötetért 140 ezer forintot adtak.
Elvitték a harmincas években, a Budai Várban készült nagyméretű, történeti, kultúrtörténeti érekességű fotókat, az egyik, 28 fényképes összeállítás 95 ezer forintot ért valakinek. Miként darabonként 10 és 45 ezer forint közötti áron találta meg gyűjtőjét az a dokumentum értékű fotósorozat, amelyet Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula készített, amikor 1928 és 1936 között egy Harley-Davidson motorral körbeutazták a Földet.

Jól járt, aki 130 ezer forintért megszerezte a mindössze 85 példányban kinyomtatott francia-magyar kétnyelvű Budapest '90. albumot. Benne tizenhat művész, többek között Bak Imre, Hencze Tamás, Maurer Dóra, Molnár Sándor, Nádler István egy-egy szignált litográfiáját. Ha ezeket egyenként, bekeretezve adja tovább, máris megsokszorozhatja befektetését. Ugyanígy, a szintén 130 ezer forintért elvitt tizenkét kortárs művész rézkarcát tartalmazó, Hommage á Széchenyi album is sokat ér.

József Attila verseskötete, a Medvetánc első, 1934-es kiadása azért jutott csúcsra, mert tartalmazza a költő autográf aláírását. A mindössze száz példányból az aukción a 83., kézzel számozott példányt adták el, 32 ezer forintos kikiáltási árról indítva, és 200 ezer forintnál leütve.
Krúdy Gyula öt novellát tartalmazó, Az álmok hőse című kötetének első kiadása 1906-ból, 28 ezer forintról jutott 140 ezerre. Az árverési példányban a szerző grafitceruzás autográf kézírása olvasható. Ennek alapján feltételezhető, hogy Krúdy szerette volna színdarabbá alakítani Az álmok hősét Pajkos kandúr címmel.

Madách Imre összes műveit három kötetben adta ki Gyulai Pál. Az 1894-95-ből való, díszes, második kiadású kötet 20 ezer forintos kezdő árát növelte 130 ezer forintra.

Káldi György prédikációgyűjteményének 1681-es nagyszombati kiadása, igazi unikális darab, mégis csak 300 ezer forintos kikiáltási áron kelt el. Bár 1,8 millió forintos árával az aukció legmagasabban leütött tétele lett, nem érte el igazi értékét az 1730-ból származó, ötvenegy, kézzel színezett réznyomatú térképlapot tartalmazó Koelers-atlasz.

A francia királyi geográfus, Guillaume Sanson 1743-as atlasza 100 ezer forintról indult és 340 ezer forintnál ért célba. Az Osztrák Császárságot ábrázoló Joseph Scheda térképéért 100 ezer, Schnemann József 1818-as rézmetszetes Tolna térképéért 120 ezer és Speed Magyarország mappájáért 320 ezer forintot adtak.

Jól vitték a vadászati könyveket, a múlt század 30-as éveiből való filmplakátokat, meg a szocializmus politikai és gazdasági falragaszait.
Forrás: MTI