A Fidesz újratöltötte a kommunikációs gépágyút

A Fidesz elindította a Korrupédiát, ami nem más, mint egy szocialista-szabaddemokrata korrupciós ügyekkel, visszaélésekkel, csalásokkal, lezárt és még folyamatban lévő büntetőeljárásokkal foglalkozó lexikon. Az összeállításból egy dolog világosan kiderült

Lenyúláslexikon

Ágh Attila pénteken jelentette be, hogy a korrupedia.hu weboldalon összegyűjtötték a hat éve tartó MSZP-s (korábban MSZP-SZDSZ-es) kormányzáshoz, a kormánypártok holdudvarához tartozó személyek és érdekcsoportok korrupciós ügyeit. A Wikipedia szerkezetére hasonlító, sőt, annak motorját használó portál valóban impozáns kollekciónak tetszik, a fellelhető bizonyítékok, újsághírek alapján részletesen dolgozza fel a baloldalhoz kötődő ügyeleteket. S ezzel két dolgot is elmondtunk, amit nem árt kiemelni: egyfelől csak olyan adatot szerepeltetnek, amit jogerős ítélet nyomán helyreigazításban nem cáfoltak, másfelől kizárólag a kormányoldal üzelmeivel foglalkoznak. Ahogy Ágh kommentálta: „A hatalommal való visszaélés tipikus példái ezek, hiszen nem arra használták a hivatalt, a felelősséget, hogy az országnak jobb legyen, hanem arra, hogy a barátaiknak és saját maguknak jobb legyen.

A nyitólapon azonban egy függetlenként bekerült, ám most miniszteri posztot viselő képviselő portréja díszeleg. Gyenesei István a Magyar Nemzet vádjai szerint milliókat juttatott közpénzből ismerőseinek, és az általa vezetett önkormányzat 100 millióval dotált egy magánklinikát is, holott erre nem volt felhatalmazásuk. A korrupcióval vádolt miniszter a „Heti aktuális” rovatban szerepel, ami azt sejteti, hogy új és új panamákkal folyamatosan cserélődni fog a kezdőlap. A Korrupédia jobban megnézve azonban csupán külsőre analóg a Wikipédiával, mert ugyan interaktívnak hirdeti magát, ugyanakkor az info@korrupedia.hu címre küldött bejelentéseket, adatokat csak előzetes moderálás után építik be az oldalba, már ha egyáltalán beépítik.



Forrásként legfőképp a Magyar Nemzetre, annak internetes változatára, az mno.hu-ra és a Hír Tv-re támaszkodnak. Nem véletlenül. Ezek az orgánumok egyrészt Fidesz-közeliként vannak számon tartva (mondjuk ki, azok is), másrészt ők tártak fel több olyan ügyet is, amely a Korrupédia középpontjában áll. Így a Zuschlag-ügyet, és annak mellékhajtását, a Weiszenberger-ügyet, vagy a már említett Gyenesei-féle közpénzosztást, vagy a lapunkban is részletesen kibontott Kabai-kabarét. Érdekes ugyanakkor, hogy nem használják a főleg Kóka üzleti manővereit feltáró Heti Válasz, vagy a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó Echo Tv, és Lánchíd Rádió háttéranyagait (Nem is beszélve a Demokratáról.)

Fókuszban Zuschlag

A portál fókuszában jelenleg három ügy áll: Zuschlag János pénzlenyúlása, a pszichiáteri igazolással a börtön elől bújkáló Kabai Károly szappanoperája, és az Fittelina-balhé (az Apró-villa átépítése után gyanús módon visszaigényelt ÁFA ügye). S ez csak a kezdet, mert ahogy a honlap bevezetőjében áll, lakossági segítséggel bővíteni kívánják a gyűjteményt: „Természetesen nem vállalkozhattunk a szocialista és szabaddemokrata korrupciós ügyek teljeskörű összegyűjtésére, induló oldalunkon egyelőre csak jellemző példákat mutatunk be. Mivel a közpénzek eltüntetésén hat éven át több száz ember „dolgozott”, sőt, a gépezet ma is teljes erővel működik, így nekünk is sok-sok segítségre van szükségünk ahhoz, hogy tevékenységüket feltérképezhessük.

A Korrpupédia létrehozása, eltekintve a politikai célzattól, komoly marketinglépés a Fidesz részéről. A 2006-os választásokig megállhatott a lábán ama megállapítás, hogy a kormányoldal jobban használja a korszerű kommunikációs vívmányokat (Gyurcsány blogja, az SZDSZ interaktív weboldala), ám a Fidesz utolérte önmagát és riválisát. Egyre több jobboldali politikus blogol, Navracsics vezetésével működik egy interaktív Fideszes véleményportál jött létre, a Jobbklikk, és most itt a Korrupédia. Úgy tűnik tehát, Orbánék tanultak az 1998-2002-es időszak médiavereségéből, és felújították kommunikációs arzenáljukat…

Mivégre?

Nem számít újdonságnak, hogy Orbán Viktor tudatosan készül a hatalomátvételre. S itt nem arra kell gondolni, hogy előrehozott választásokat követel, vagy, hogy nyilatkozatokban támadja a kisebbségi kormányzás címszóval béna kacsaként vergődő MSZP-t. Itt sokkal finomabb, árnyaltabb, háttérben játszódó folyamatok jelzik, hogy a Fidesz elnöke célzatosan ácsolja a miniszterelnöki székhez vezető lépcsőt. Erre utalnak a külföldi utak, a folyamatos kapcsolatépítés a határontúli magyar vezetőkkel, vagy éppen a gazdasági szereplőkkel kezdeményezett titkos találkozók. S bizony elszámoltatás is várható. Azonban, ahogy ezt korábbi cikkünkben körüljártuk, feltehetőleg nem olyan súlyos formában történik majd, ahogy azt Lendvai Ildikó is vizionálja. A megkezdett kormányzati projektek (autópálya, négyes metró stb.) kifizetéseinek lefagyasztása minden gazdasági realitással szembemenne, és bizony a megszorítások egy része is folytatódni fog (erre maga Orbán utalt egy zárt tájékoztatón pár napja).

A Korrupédia túl azon, hogy a fideszes nagyközönség felé önerősítő mantra a szocialista-liberális kormányzat lenyúlásairól, komoly üzenetértékkel bír. „Nem felejtünk, számon tartjuk bűneiteket” – valahogy így lehet a kormányzati szereplőknek dekódolni a portál létét. Politikai boszorkányüldözések persze mindig voltak és lesznek is, elég csak Keller László kormánybiztosként végzett, alacsony hatásfokú hentesmunkájára gondolnunk. Igazi elszámoltatást azonban semmikor sem láttunk, vagy szóvirág maradt a megtisztítás (1998-ban), vagy paktum eredményeképp nem vizsgálta senki az elődök teljesítményét (rendszerváltás után), vagy pedig elkapkodott, már a feljelentési szakaszban elbukott inkvizíció lett belőle (Keller László). Kérdés, vajon egy esetleges 2010-es Fidesz-kormány képes lesz-e e téren változtatni, és politikai érdekektől függetlenül, objektíven számot vetni elődje munkájával. Választ 2010-ben kapunk.

Fotó: korrupedia.hu