MSZP: A Fidesz megint jogsértésre buzdít (közlemény)

Schiffer János: A Fidesznek már van egy bírósági papírja a kordonbontás kapcsán arról, hogy garázdaság bűnébe esett. Szemlátomást ez sem riasztja vissza attól, hogy most a jogszabályok között is kedvére garázdálkodjék.

Az MSZP megdöbbentőnek tartja, hogy a Fidesz a közmédiumok kapcsán sokadszorra is törvénysértésre buzdít. A Fidesz által is megszavazott, kétharmados támogatást igénylő médiatörvény egyértelműen előírja, hogy a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeibe a kormány és az ellenzék jelöltjei fele-fele arányban vegyenek részt.

A koalíció felbomlása óta a közrádió és a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségeiben három, a kormánypárt által jelölt kurátor van, szemben az ellenzéki pártok által jelölt hét kurátorral. Az MSZP-nek nemcsak lehetősége, hanem törvényes kötelessége is, hogy új kurátorokkal helyreállítsa a törvényben előírt egyensúlyt. E nélkül a közmédiumok működése, vezető testületeinek minden döntése törvényellenes, jogilag támadható volna. Úgy látszik, a Fidesz számára egyetlen törvény létezik: a saját érdeke. Ez vezette arra, hogy a kormányzása idején kizárólag kormánypártiakból álló csonka kuratóriumi elnökségeket működtessen. Eszerint Fidesz-kormányzás idején a kormánynak a kurátori helyek száz százaléka jár, szocialista kormányzás idején pedig még ötven se.
Schiffer János
MSZP Országgyűlési Képviselőcsoport
Kulturális és sajtóbizottság tagja

Kiadó: MSZP-frakció
Forrás: MTI-OS