Thaiföldi űrrizst vegyenek!

Thaiföld, az éves mintegy tízmillió tonnás exportjával rizsnagyhatalomnak számít, és rizzsel foglalkozó kutatói, úgy tűnik, ezt az előkelő helyet biztosítani kívánják az elkövetkező évszázadokra is.

A Bangkok Post angol nyelvű lap jelentése szerint ugyanis a délkelet-ázsiai országban működő Nemzeti Gén- és Biotechnológiai Központ (Biotec) a Japán Űrkutatási Ügynökséggel közösen egy űrbéli rizstermesztési kísérletet előkészítésén dolgozik.

Morakot Tanticsaroen, a Biotec igazgatója szerint most azt vizsgálják, hogyan hatnak bizonyos tényezők, mint a különböző mértékű fényerősség, a fénybehatás ideje, a széndioxid különböző koncentrációja és a váltakozó erősségű ibolyántúli sugárzás a rizsnövények növekedésére. Mivel a földi körülmények között egy-másfél méteres növények az űrben egy mindössze 10 cm magas kamrában fognak nőni, ehhez az alacsony helyhez is alkalmazkodniuk kell. Amennyiben az előkísérletek sikeresnek bizonyulnak, a gabonát 2010-ben küldik az űrbe.

Az idén márciusban fellőtt Endeavour űrsikló szállította a Nemzetközi Űrállomáshoz a japán Kibo űrlaboratórium első elemét, amelyet a tervek szerint május 31-én követ a második egység. Itt kívánják a rizstermesztési kutatásokat folytatni.
Forrás: MTI