Szép lányokat zsűriző háborús bűnös

Erich Priebke életfogytiglanra ítélt náci háború bűnöst felkérték arra, hogy legyen egy olaszországi szépségverseny zsűrijének elnöke. Az eset nagy port vert fel az olasz médiában.

A Berlusconi-birodalomhoz tartozó Canale 5 hírműsora ment utána a történet hátterének. A műsorban meginterjúvolták a szervezőt, aki arra a kérdésre, hogy miért döntöttek így, elmondta, hogy véleménye szerint "szimbolikus jelentősége van a dolognak, mivel minden nemzetközi megállapodás ellenére, amely az ítélet humanizálását írja elő, a 95 éves aggastyán börtönben kénytelen leélni élete utolsó napjait."

Priebke volt SS-századost 1995-ben tartóztatták le, miután 40 évig Argentínában bujkált. A 335 ember halálával végződő, 1944. március 24-én a Róma melletti Ardeai-barlangban elkövetett mészárlásért kapott életfogytiglani büntetést. Valójában nincs börtönben, éppen magas kora miatt engedélyezték számára a házi őrizetet - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A TG5 őt magát is megkérdezte a furcsa meghívásról. Priebke mosolyogva közölte, hogy nem okozna számára problémát részt venni a zsűriben, jól esne neki egy napra visszatérni a normális életbe. "Én vagyok a világ legöregebb rabja" - mondta. Ugyanakkor tudja, hogy bírói engedélyre lenne szüksége, de még nem kérte, mert nem optimista atekintetben, hogy megkapja. Így végül is azt hiszi: mégsem enged a felkérésnek.

Az olaszországi zsidó közösségek uniójának elnöke nem hitt a fülének: "Akit életfogytiglanra ítéltek háborús bűnökért és élvezi a magas kora miatt kapott kedvezményeket, annak kerülnie kellene a személyével kapcsolatos minden exhibicionizmust és reklámot" - mondta Renzo Gattegna, hozzátéve, hogy ezt nem a harag mondatja vele, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Priebke sohasem mutatott semmiféle megbánást az elkövetett bűnök miatt. A szervezőről pedig az a véleménye, hogy nem lehet egy szépségversenynél egy háborús bűnös "hátborzongató hírnevére" spekulálni és elítélendő az a cinizmus, amely figyelmen kívül hagyja az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmát.
Forrás: MTI