Jelentősen nőtt a közutakon elkövetett lopások száma

Jelentősen nőtt a közutakon elkövetett lopások száma január és május között a korábbi évek azonos időszakait tekintve - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi osztályvezetője pénteken az M0-ás autóút törökbálinti pihenőjénél tartott sajtót

Míg 2006-ban 80, 2007-ben pedig 46 lopást regisztráltak közutakon, addig ez év május közepéig ez a szám elérte a 126-ot - sorolta az adatokat Stigár Tibor.

A statisztikákból kiderül: a legtöbb sértett román állampolgár volt, de sok magyar, bolgár, német és szerb is áldozatul esett a csalóknak. A "legfertőzöttebb" terület az M0-ás autóút, az M1-es és az M5-ös autópálya; a rendőrség információi szerint leggyakrabban albánok követik el a bűncselekményeket - mondta a bűnügyi osztályvezető.

A sajtótájékoztatón az ORFK szakemberei bemutattak több olyan "technikát", amelyeket a lopást elkövetők alkalmaznak.
A legjellemzőbb eset, amikor útbaigazítást kérnek a sofőrtől, és amíg ő az egyik csalónak magyaráz, addig annak társa kiveszi az autóban található értékeket. A másik tipikus módszer az, amikor a sofőrt menet közben arra figyelmeztetik, hogy lapos a kocsijának a kereke. Az emiatt megálló, az állítólagos hibát ellenőrző autóstól ezalatt eltulajdonítják az értéktárgyait. A közúti lopások kategóriájába sorolhatók az álrendőrök által elkövetett bűncselekmények is.

Mindezek kapcsán Horváth Attila, az ORFK közterületi és őrszolgálati osztályának vezetője elmondta, hogy a rendőröket - a polgári ruhát viselőkön kívül - minden esetben egyenruhájuk és rendőri igazolványuk igazolja. Az egyenruhához hozzá tartozik a rendfokozat jelzése, a névtábla és az azonosító szám is - tette hozzá.

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy az ilyesfajta lopásokat elkövetők a leggyakrabban parkolókban, valamilyen idegen nyelven megszólalva próbálnak beszédbe elegyedni a sértettekkel.
A hatóság azt tanácsolja, hogy az utazók az értékeiket tartsák mindig testközelben, minden esetben zárják be a jármű ajtaját; ha többen utaznak, valamelyikük mindig maradjon a gépkocsinál.

Forrás: MTI