Több a túlsúlyos, mint az alultáplált

A történelem során először van több túlsúlyos ember a világon, mint alultáplált - hangzott el az osztrák sebésztársaság innsbrucki kongresszusán, amelyen egyebek között az új sebészeti technikák alkalmazása és továbbfejlesztése az egyik fő téma.

Reinhard Mittermair egyetemi professzor, az Innsbrucki Egyetemi Klinika fősebésze sajtóértekezletén elmondta, hogy a súlytöbblettel rendelkező emberek száma már meghaladja az 1,8 milliárdot. Csupán az Egyesült Államokban évente hozzávetőleg 300 ezren halnak meg elhízás miatt, a betegség és a vele járó következmények kezelésére fordított kiadások pedig évi százmilliárd dollárra (63,9 milliárd euróra) rúgnak.

A professzor felhívta a figyelmet arra is, hogy a túlsúlyos embereken végrehajtott műtétek során nem ritkán 15-20 centiméter vastag zsírrétegen kell áthatolni. Síkra szállt az olyan sebészeti technikák mellett, amelyek alkalmazásával a műtéti beavatkozás térbeli kiterjedése minimálisra szorítható: a behatolás során elkerülhetők például a nagyobb hasi területek, és jelentősen csökkenthető annak esélye, hogy csontokat vagy lágyéki részeket sértenek meg. A cél az operáció kiváltotta traumának a lehető legalacsonyabb szinten való tartása.

Helmut Weiss docens a beteg szervek természetes testnyílásokon keresztül történő eltávolítását szolgáló technológiák továbbfejlesztését szorgalmazta. Az endoszkópos műtéti eljárás (NOTES) lehetővé teszi, hogy az operációnak ne maradjon szemmel látható külső nyoma.

A 49. alkalommal megrendezett osztrák sebészkongresszuson mintegy 900 szakember vesz részt.
Forrás: MTI