Ragályos a leszokás

A dohányzásról való leszokás szemmel láthatóan társadalmilag "ragályos" - állapítja meg az Egyesült Államokban közzétett terjedelmes tanulmány, amely az elmúlt harminckét év megfigyeléseit dolgozza fel.

"Széles társadalmi hálózatokat tanulmányozva felfedeztük, hogy egymást nem feltétlenül ismerő emberek egész csoportjai szoktak le egyszerre a dohányzásról" - fejtette ki Nicholas Christakis, a massattchusettsi Harvard Egyetem Orvostudományi Karának professzora szerdán.

"Ez olyan, mint amikor az ugyanahhoz a társadalmi csoporthoz tartozó, egymással kapcsolatban álló, de egymást személyesen nem ismerő embereknek megváltozik a kultúrája vagy korszelleme: egyszerre szoknak le a dohányzásról" - tette hozzá Christakis professzor.

A kutatók egy 12.067 fős csoportnak az 1971-2003 közötti időszakra vonatkozó adatai összehasonlításából jutottak erre a következtetésre. A résztvevők valamennyi családi változását - házasság, halálozás, válás - feltérképezték. Ezentúl a résztvevők feltárták közeli barátaikkal, kollégáikkal és a szomszédaikkal való kapcsolataikat is.

A barátoknak és a kollégáknak a kutatásba ily módon történő bekapcsolásának köszönhetően a kutatók 53.228 társadalmi, családi és szakmai kapcsolatot tanulmányozhattak.

A kutatás legmeglepőbb eredménye az volt, hogy ezek az emberek nem egymagukban, hanem csoportosan szoktak le a dohányzásról - hangsúlyozzák a szerzők, akiknek a tanulmánya a New England Journal of Medicine május 22-i számában jelent meg.

"Ha több mint harminc éven át együtt vizsgáljuk ezeket a társadalmi hálózatokat, megállapíthatjuk, hogy egy-egy dohányzó csoport átlagos nagysága többé-kevésbé azonos maradt, de a csoportok száma egyfolytában csökkent" - szögezte le James Fowler, a Kaliforniai Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.
Forrás: MTI