Nem lehet elég korán kezdeni

Az első iskolai osztályok tanítói sokat segíthetnek a következő évtizedek felnőtteinek az egészséges életvitel kialakításában. A Szív Világszövetség idei kongresszusán az új argentin iskolai program bemutatása nagy figyelmet keltett.

Az argentin EDUCANDO kezdeményezés 2001-ben indult, és azóta 8000 tanítót képeztek erre a programra. Ezek a pedagógusok mintegy 100 ezer, négy-ötéves gyerek oktatásában vesznek részt, és az általuk tanított ismeretekkel a gyerekeket képezik úgy a szívbetegségek megelőzését szolgáló életmódra, étkezésre, a rendszeres mozgásra, hogy a szülők, nagyszülők is tanuljanak belőle.

Az argentin szakemberek úgy látják, hogy az iskolai tanítók a gyerekeken keresztül a családnak képesek átadni olyan ismereteket, amelyek az egész társadalom szerkezetébe juttatják az egészséges életmód alapismereteit. Ez lehet az alapja a szív- és érbetegségek megelőzésére vonatkozó tudásnak.

A szívbetegségek megelőzésének kérdései mellett teljes ülésszakok foglalkoztak a legújabb gyógyszerekkel végzett vizsgálatok eredményeivel is. Az előző héten San Franciscóban, most pedig a világkongresszuson ismertették a Sanofi Aventis új, szívritmuszavar kezelésére forgalomba kerülő készítményével kapcsolatos eredményeket.

Az ATHENA tanulmány 37 ország 550 gyógyintézetében folyt: a dronedaron nevű új hatóanyag az egyik leggyakoribb, gyógyszer adását szükségessé tevő szívritmuszavar kezelésére bizonyult igen hatásosnak. A dronedaront szedő betegek életét a kezeléssel sikerült meghosszabbítani, és kórházba is ritkábban kerültek, mint az eddig elérhető gyógyszeres terápia mellett.

A magas vérnyomás kezelésére sok gyógyszert használnak világszerte, ennek ellenére nagy vizsgálatok bizonyították, hogy az ilyen betegek felének a vérnyomása továbbra sincs rendben. A Novartis-ülésszakon egy új gyógyszerkombináció használatával nyert, igen jó eredményeket ismertettek.

A tabletta erélyesen csökkentette a vérnyomást, ugyanakkor javította a terápiahűséget: ha két készítmény helyett csak egy tablettát kell bevenni, azt ritkábban felejtik el a betegek. Egy új támadáspontú vérnyomáscsökkentővel is sikeres vizsgálatok történtek: az úgynevezett reningátló aliszkiren az eddigi szerektől különböző módon éri el hatását.

Lehetnek olyanok, akiknek magas vérnyomását személyre szabottan ez az új készítmény csökkenti a legjobban, de az is fontos szempont, hogy a magas vérnyomás eredményes kezelése több, különböző hatásmódú gyógyszerrel a legbiztonságosabb. A reningátlók a betegek egyéni gyógyítását segítik a jövőben.

Forrás: MTI