Hét hónapja várják a salgótarjánisportcsarnokot

A salgótarjáni önkormányzat pénzügyi bizottsága a városi sportcsarnokban akart bejárást tartani csütörtökön, hogy ellenőrizze a még mindig zajló beruházást, mivel a felújított létesítményt 2007 októberében kellett volna átadni.

Salgótarján még 2004-ben nyert pályázati pénzt a sportcsarnok rekonstrukciójára, de az előző, szocialista városvezetés nem írta ki a közbeszerzési pályázatot, a jelenlegi, Fidesz-többségű vezetés pedig szintén nem tudja időre kivitelezni a beruházást.

Molnár Károly (MSZP), a pénzügyi bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: a bizottság tagjai egyhangúlag szavaztak a bejárásról, és erről egyeztettek is a létesítmény igazgatójával.

A helyszínen azonban kiderült: Székyné Sztrémi Melinda polgármester nem engedélyezi a bejárást, mivel nincs még használatbavételi engedély, így a sportcsarnok jelenleg munkaterület.

Arra senki nem tudott választ adni, hogy a még láthatóan sok munkával járó beruházást mikor fejezik be.

Az elmaradt bejárásra a sajtó képviselőit is meghívták, de a helyszínen sem televíziós felvételek, sem fotók készítését nem engedélyezték.

A pénzügyi bizottság végül a vállalkozásfejlesztési alapítvány közelben lévő irodaházába vonult át, hogy megtartsa kihelyezett ülését.

Tavaly áprilisban írták alá a rekonstrukció vállalkozási szerződését, a kivitelezést a Strabag Zrt. Észak-magyarországi Magasépítési Igazgatósága nyerte el. Október végén kellett volna átadni az 511 milliós beruházást, amelynek eredményeként nemzetközi mérkőzések megtartására is alkalmassá válik a sportcsarnok, és a lelátókon, a korábbi 750 nézővel szemben, 1.500-an férnek majd el.

A beruházás a Nemzeti Sporthivatal 350 milliós és az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács 95 millió forintos támogatásából valósul meg, az önkormányzat 66 millió forinttal egészíti ki a pályázati nyereményt.

2007 novemberében már módosítani kellett a támogatási szerződést, mert a fejlesztési tanács 95 milliós támogatását két éven belül el kellett volna költeni. Egyéves hosszabbításra lehetőség volt, de november végén a hároméves határidő is letelt.

Salgótarján polgármestere Boldvai László (MSZP) országgyűlési képviselő közbenjárását kérte a pénz megmentésére, végül a határidőt 2008 február végéig hosszabbították meg.

Ezzel az összeggel kapcsolatban Telek László, a polgármesteri hivatal pénzügyi irodavezetője az MTI-nek csütörtökön azt mondta: ezt a pénzt már felhasználták.
Forrás: MTI