Az 50 legjobb magyar szálloda

A Népszabadság TOP sorozatában újdonság az 50 legjobb magyar szállodáról szóló összeállítás megjelentetése - hangzott el a kiadvány szerdai sajtótájékoztatóján, ahol azt is megtudhatták a résztvevők, hogy milyen szempontok alapján választotta ki a szerkes

Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke - aki egyben a Magyar Szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke is - megjegyezte, hogy több mint 30 évig dolgozott szállodaigazgatóként és nagyon szerette a munkáját. A szállodák - persze közülük is a kiválóak, az egyedi arculatúak - varázslatos helyek, amelyek nélkül nincs idegenforgalom.

A szerviz, a minőség sokszor apró dolgokon múlik. Mondjuk azon, hánykor kell elhagyni reggeli után a szobát - ha túl korán, az bizony arra utalhat, hogy nagyon spórolnak a munkaerővel - idézte fel a közelmúltban az egyik hazai szállodában szerzett tapasztalatát.

Ma ez az ágazat már a GDP 10 százalékát produkálja, félmillió embernek teremtve munkahelyet. Az elmúlt évtizedben sok kitűnő szálloda nyílt Magyarországon, emelkedett a minőség, szélesedett a kínálat - emlékeztetett rá.

Mégis - tette hozzá Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója - a jó bornak is kell cégér. Ezért is üdvözölte az MT Zrt. a kiadvány megjelentetését. A vezérigazgató hozzátette: még nem tartunk ott, ahol az Európai Unió fejlett országai, ott ugyanis a vendégéjszakák 60 százalékát belföldiek töltik a szállodákban és csak 40 százalékát külföldiek.

Tavaly Magyarországon is megfordult a trend: először fordult elő, hogy a vendégéjszakák 51 százalékában belföldiek fordultak meg a hotelekben és 49 százalékban külföldiek.

Kiss Róbert Richard szakszerkesztő választotta ki az 50 legjobb szálláshelyet, konzultálva a tapasztalt magyar turisztikai szakemberekkel. A szerkesztő figyelembe vette az elhelyezkedést, a belső dizájnt, a szervizt, az éttermek színvonalát és számát, a wellnessrészleg tudását, és olyan "apróságokat" is, hogy miképpen fogadják a vendéget a hallban, segítőkész-e a főportás, van-e londiner, mennyire előzékeny a recepciós.

A New York Palace szállodában rendezett szerdai sajtótájékoztatón megjelentek a legjobb szállodák vezetői és marketingmenedzserei is. Az 50 legjobb magyar szálloda között különböző kategóriákban osztották ki a legjobb helyezéseket.

A klasszikus üzleti hotelek közül a New York Palace, a modern üzleti hotelek közül a Kempinski Hotel Corvinus, a kastélyszállodák között a Romantik Hotel Szidónia, a "nem a méret a lényeg" nevű kategóriában a Pólus Palace Thermal Golf Club Hotel, a wellness hotelek és gyógyszállók között a sárvári Spirit Hotel Rogner Thermal Spa lett az első.

Forrás: MTI