Ismét győzött a természet

Véget ért a Volvo Adventure 2008-as svédországi döntője. Az igen szoros versenyben az oroszországi „Zöld vitorla” csapat érdemelte ki az első, a macedón „Zöld akció” csoport a második és az afrikai Comore-szigetek ifjú természetvéd

 A zsűri az első három helyezettet nevezte meg csupán, így a döntő többi résztvevője – köztük a magyar csapat is – az elismerésre méltó negyedik helyezéssel és feledhetetlen élményekkel térhetett haza az izgalmas versenyről. A nemzetközi megmérettetésen a hazánkat képviselő zsákai Mirage csapat rendkívül jól szerepelt. Munkájukat a zsűri igen értékesnek találta, mivel sok más csapattal ellentétben, a magyar gyerek valóban helyi, csak a lakókörnyezetükre jellemző környezetvédelmi probléma megoldására dolgozták ki javaslataikat.

A XIX. században a Zsáka környékén végrehajtott árvíz-mentesítési és lecsapolási munkálatoknak a pozitívumok mellett az évtizedek alatt számtalan negatív következménye is volt. A kiépített csatornahálózat ugyanis nem mindig képes elvezetni a felhalmozódó belvizet, és megfelelő öntözővízzel pótolni az aszálykor jelentkező csapadékhiányt. A mezőgazdaságra legsúlyosabb hatással a talajvíz viszonyok megváltozása és annak eredményeként kialakuló szikesedés volt. Ráadásul a korábbi vízvilág teljesen eltűnt, a legszembeötlőbb változást azonban a madárvilág szenvedte el, melynek élőhelye gyakorlatilag teljesen megszűnt. A Volvo Adventure pályázaton e terület eredeti élővilágának megmentését szorgalmazta a Mirage csapat.

A világ tizenöt legjobb csapatának munkáját rangos nemzetközi szervezetek képviselőiből álló zsűri bírálta el Siv Persson, a Természetvédelmi Világalap (WWF) főmunkatársának elnökletével. A pályázatok értékelésében részt vett a Cecilia Kibare, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) képviselője, Rob Abson, a Nemzetközi Cserkészszövetség munkatársa, Bengt Andersson, környezeti nevelési szakértő (Environmental Education Expert), valamint Katarina Sundquist és Inge Horkeby a Volvo Group képviselői. A zsűrinek meglehetősen nehéz dolga volt a projektek rangsorolásában, hiszen a pályamunkák egytől egyig rendkívül értékesek voltak, bármelyik döntős csapat elnyerhette volna a 2008-as Volvo Adventure díjat.

A Volvo Adventure győztes orosz csapata az egyedi ökoszisztémával rendelkező és biológiai szempontból igen sokszínű Nyizsnyij Novgorod városában fekvő Dubki Park megmentését tűzte ki céljául. A parkban több ezer, kifejlett széndioxid-elnyelő fa – köztük csaknem ezer darab kétszáz évnél is idősebb tölgyfa – található, melyek sokféle madárnak, állatnak és rovarnak adnak otthont. A park fennmaradását azonban olyan tervek veszélyeztették, amelyek a város egyetlen zöld területét kereskedelmi parkká alakítanák. Ezt megakadályozva, a fiatal környezetvédők immár két éve kampányoltak a park védelme érdekében. Munkájuk azonban még nem ért véget, hiszen a 10 000 dolláros nyereményt a projekt folytatására szeretnék fordítani.

A 6 000 dolláros második díjat a macedón „Zöld akció” csapat nyerte el egy olyan pályamunkával, amely a nemzet veszélyeztetett vízibivaly-állományának megmentését tűzte ki célul. A 4 000 dolláros jutalommal járó harmadik helyet pedig a Volvo Adventure pályázaton első alkalommal induló Comore-szigetek ifjú természetvédő csapata szerezte meg, melynek tagjai egy kicsiny Indiai-óceáni szigetről jöttek, és céljuk a kihalófélben lévő cserepes teknősök megmentése volt.

A fiatal környezetvédők az 5 napos göteborgi tartózkodásuk alatt a prezentációk és az eredményhirdetés tiszteletére rendezett eseményeken kívül szórakoztató programokon, kirándulásokon, vidámparki kalandokon és a Volvo gyárlátogatáson is részt vettek. A Volvo Adventure rendkívül magas színvonalát tükrözik a diákok számára tartott szakmai szemináriumuk is. Az egyik ilyen foglalkozás alkalmával a gyerekeknek országuk vízgazdálkodási témakörét kellett körbejárniuk, illetve javaslatokat kidolgozniuk a felmerülő problémák megoldására. Az így született rövid riportokat az ENSZ Környezetvédelmi Programja átfogó elemzésének elkészítéséhez fogja felhasználni.

A Volvo Adventure pályázat és kiváltképp a svédországi döntő ifjú természetvédői egy életre szóló élménnyel gazdagodtak. Az immár hetedig alkalommal megrendezett nemzetközi verseny valamennyi résztvevője nyertesnek mondhatja magát, a megmérettetés valódi győztese azonban mégis a természet volt.

A Volvo Adventure pályázatról általában

A Volvo Adventure-re 13 és 16 év közötti fiatalok jelentkezhettek 2-5 fős csapatokkal, a diákokat, egy tanárt is segíthette. A versenyen részt vevő gyerekeknek egy, a lakókörnyezetükben fellelhető környezetvédelmi problémára kellett megoldást kidolgozniuk, melyet utána meg is kellett valósítaniuk. A pályázatnak a kutatás és tervezés mellett a probléma megoldásának menetét és annak eredményeit is tartalmaznia kellett.

A diákoknak nem kellett bonyolult és lehetetlen feladatokat teljesíteniük. A Volvo Adventure célja nem az, hogy elijessze a gyerekeket a környezetvédelemtől, hanem éppen ellenkezőleg, a verseny fel szeretné hívni a fiatalok figyelmét arra, hogy mennyit tehetnek ők maguk is a világ és jövőjük védelméért.

Ez volt az első olyan esztendő, amikor magyar gyerekek is részt vehettek a pályázaton. A diákok lelkesedése, valamint a téma iránti fogékonysága példaértékű, hiszen annak ellenére, hogy a hazai tanulók többsége számára a Volvo Adventure eddig ismeretlen volt, harmincnégy érvényes magyarországi pályamunka érkezett be a svédországi központba az elődöntő során.

A svéd elődöntőt követően, a pályázatokat a hazai zsűri dr. Juhász Árpád neves geológus elnökletével, valamint dr. Csobod Éva, a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) igazgatójának és Bodrogai Gábor, a Volvo Autó Hungária ügyvezető igazgatójának részvételével értékelte. A magyarországi zsűri döntött arról, melyik legyen az a csapat, aki hazánkat képviselhette a göteborgi nemzetközi döntőn.

A Volvo Cars és a környezetvédelem
A Volvóról mindenkinek azonnal a biztonság jut eszébe, hiszen a márka születése óta eltelt 80 év kutatásai, fejlesztései következtében a Volvo modellek a legbiztonságosabb autók közé tartoznak. A környezetvédelem azonban legalább ennyire meghatározó a vállalat életében.

A Volvo modellekben használt textíliák, bőrök és egyéb anyagok mindegyike antiallergén, az aktív utastérszűrő rendszer pedig megtisztítja a beltérben keringő levegőt a kívülről érkező káros gázoktól és az egészségünkre ártalmas részecskéktől. Emellett a Volvo személygépjárművek össztömegének 85%-a hasznosítható újra.

A vállalat azonban nem csak az autókban ülők egészségére fordít óriási energiát, hanem azokra is akik, a közlekedés gyalogos formáját választják. Éppen ezért az elkövetkezendő öt évben a Volvo 1 milliárd eurót fordít modelljei széndioxid-kibocsátás csökkenését elősegítő technológiák kidolgozására.

2007 ősztől Magyarországon is elérhetőek a Volvo környezetbarát C30, S40, V50, S80 és V70 FlexiFuel modelljei, melyeket normál benzin mellett a 85 százalék megújuló bioetanolból és 15 százalék benzinből álló E85 üzemanyaggal is vezethetünk. Ezzel a Volvo kínálja az autómárkák közül a legszélesebb FlexiFuel változatot.