Javult a befektetői környezet hazánkban

Március vége óta jelentősen javult a globális befektetői környezet, emelkedtek az árfolyamok, így komolyabb aggodalomra valószínűleg nincs ok. Ám az elmondható, hogy – legalábbis papíron – a magyar lakosság is erősen megérezte az amerikai máso

A háztartások nettó pénzügyi vagyona (eszközei és kötelezettségei állományának különbsége) az első negyedév során 515 milliárd forinttal 15184 milliárd forintra csökkent, amelyre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 1989-ig visszamenő adatsora alapján még nem volt példa. A nagymértékű – kimutatott – vagyonvesztés fő oka a globális pénz- és tőkepiaci turbulencia miatt elszenvedett széles körű árfolyamveszteség a megtakarításokon, illetve a forintgyengülés miatt (tavaly év végéhez képest március végére a forint mintegy 2,5 százalékkal gyengült az euróval szemben) a devizahiteleken kialakult árfolyamveszteség.

Az 515 milliárdos vagyonvesztés úgy adódott, hogy míg a háztartások eszközállománya mintegy 60 milliárd forinttal emelkedett, addig kötelezettségei közel 580 milliárd forinttal ugrottak meg – hívja fel a figyelmet a Portfolio.hu. Az eszközállomány 60 milliárdos gyarapodása úgy jött ki, hogy míg például szépen bővültek a lakosság tulajdonosi részesedései, illetve biztosítástechnikai tartalékai (tranzakció szinten), addig ennek jó részét elvitte az árfolyamveszteség (átértékelődési hatás). Az életbiztosítási és nyugdíjpénztári tartalékokon, illetve a befektetési jegyeken például összesen 270 milliárdos árfolyamveszteséget mutatott ki az MNB.
Forrás: MTI