Elfogadták a törvény egyszerű többséget igénylő részeit

Az Országgyűlés elfogadta az elektronikus információszabadságról szóló törvény egyszerű többséget igénylő részeit, míg a minősített többséget igénylő passzust nem fogadták el a képviselők; ugyancsak támogatta a Ház a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsr

Az Országgyűlés 213 igen szavazattal, 153 ellenében, utasította az elektronikus információszabadságról szóló törvény módosításának kétharmados többséget igénylő passzusát, így az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértésben marad. A feles többséget igénylő részeket 210 igen szavazattal - 156 ellenében, tartózkodás nélkül - fogadta el a Ház.

Az Országgyűlés 366 igen szavazattal - ellenszavazat és tartózkodás nélkül - fogadta el a Londonban, 1976. november 19-én kelt, a tengeri követelésekkel összefüggő felelősség korlátozásáról szóló 1976. évi egyezmény és a Londonban, 1996. május 2-án kelt, az egyezmény módosításáról szóló 1996. évi jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt, valamint a Londonban, 1996. május 3-án kelt, a veszélyes és ártalmas anyagok tengeri szállításával kapcsolatos felelősségről és kártérítésről szóló 1996. évi nemzetközi egyezmény kihirdetéséről szóló törvényt.

A Ház 361 igen szavazattal - ellenszavazat nélkül, két tartózkodással - fogadta el a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács közjogi jogállásáról, jogköréről, összetételéről és feladatairól, valamint működési kereteiről szóló országgyűlés határozati javaslatot, amely ötpárti egyetértéssel került a törvényhozás elé.

A negyedévenként ülésező tanács feladata lesz, hogy elősegítse a hazai fenntartható fejlődési alapelvek, célkitűzések, átfogó feladatok meghatározását. A testület elnöke az Országgyűlés mindenkori elnöke, a tanácsba többek között a parlamenti pártok, a Magyar Tudományos Akadémia, a gazdasági kamarák, az önkormányzati szövetségek delegálnak tagokat.

A képviselők egyhangúlag, 365 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el azt az ellenzéki javaslatot, hogy a tűzoltó egyesületekről szóló törvényjavaslat címébe, illetve további három passzusába kerüljön vissza az önkéntes jelző.

A Ház 367 igen szavazattal - ellenszavazat és tartózkodás nélkül - fogadta el a közraktározásról szóló 1996. évi törvény módosításáról szóló törvényjavaslat módosító javaslatait.

Az Országgyűlés egyhangúlag támogatta a bizottsági tisztségviselők és tagok cseréjét is. Így az önkormányzati bizottságban az elnöki posztról leköszönt Jauernik Istvánt Gy. Németh Erzsébet, míg az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság alelnöki posztjáról távozó Vidorné Szabó Györgyit Winkfein Csaba váltja.

Forrás: MTI