Borfesztivál Szegeden

Immár tizennegyedik alkalommal rendeznek borfesztivált Szegeden, a kedden este a borrendek felvonulásával kezdődő hatnapos gasztronómiai seregszemle - melyen idén mintegy száz borász vesz részt - a vidék legnagyobb ilyen eseménye.

A város főterén felállított faházakban szinte az összes hazai borvidék nedűiből kóstolhatnak - a rendszeresen kiállító pincészetek szakemberei szerint - "borértő" szegediek. A hagyományoknak megfelelően a fesztiválon idén is több, Az év bortermelője címmel kitüntetett borász míves boraival találkozhatnak a látogatók: a villányi Bock József, Polgár Zoltán, Gere Attila és Tiffán Ede mellett képviselteti magát a fesztiválon a szekszárdi Vesztergombi Ferenc és az elismerést legutóbb elnyert, soltvadkerti Frittmann János is. Az alföldi borászok közül a díjjal elsőként kitüntetett 110 hektáron gazdálkodó termelő szerint a Széchenyi tér platánjai alatt rendezett fesztivál hangulata utánozhatatlan. A családi pincészet 1999 óta vesz részt a seregszemlén, s boraik számos díjat nyertek már itt. A közönség idén is a termelő borainak teljes választékát - 18-20 fajta nedűt - megkóstolhatja a seregszemlén.

A fesztivált, a hagyományokhoz híven borverseny előzi meg, amelyen avatott bírálók választják ki a seregszemle legjobbjait. A versengésre mintegy száz bort neveztek fehér, vörös, rozé, siller, desszert és tokaji kategóriában. Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a szakmai zsűri mellett a kulturális és gazdasági élet szereplőiből álló társadalmi grémium is értékeli a borokat.
Forrás: MTI