Újabb számok Mianmarból

Emberiség elleni bűncselekményhez hasonlította a mianmari vezetés segélypolitikáját Franciaország ENSZ nagykövete. A BBC információi szerint Jean-Maurice Ripert a világszervezet közgyűlésén vádolta meg a Mianmari Köztársaságot, korábbi nevén Burmát irányí

Az ázsiai ország ENSZ nagykövete ugyanis azt állította, hogy Franciaország hadihajót vezényelt Mianmar partjaihoz.

Franciaország szerint a hadihajó 1500 tonna élelmiszer- és gyógyszersegélyt hozott a Nargis ciklon áldozatainak. A május 2-ai pusztító trópusi vihar halálos áldozatainak száma ezalatt 78 ezerre emelkedett. A becslések szerint mintegy 56 ezer ember tűnt el.

Az ázsiai országba ezalatt továbbra is csak lassan érkeznek a nemzetközi szállítmányok, segélymunkásokat és orvosokat pedig szinte egyáltalán nem engednek be az országba.

Mianmar partjainál várakozik egyébként egy további, amerikai tengerészeti egység is, amelyen szintén segélyeket hoztak az ciklon áldozatainak. De a hatóságok egyelőre nem hajlandóak átvenni a tengeren érkezett segélyeket.

A ciklont követő mentőakció késleltetése miatt a brit kormányfő Gordon Brown úgy fogalmazott: a burmai tábornokok gondatlansága következtében a természeti káreseményből emberi, humanitárius katasztrófa vált.
Forrás: MTI