Ezer antik remekművet tartalmazó gyűjtemény

Az athéni régészeti múzeumban megnyílt az ezer antik remekművet tartalmazó "új" egyiptomi gyűjtemény, amely ezentúl a múzeum állandó kiállításának részét alkotja. 1994 és 2002 között - mielőtt a múzeumot restaurálás céljából ideiglenesen bezárták - ebből

Az új kiállítás felöleli az egyiptomi élet minden vonatkozását az. i.e. IV. évezredtől az i. u. IV. századig, a római uralomig. Szobrok, sztélék, szarkofágok, kerámiák, ékszerek, festett portrék érzékeltetik az antik Egyiptom lakóinak mindennapi életét.

A görög múzeum céljának vallja a görög kultúrához kapcsolódó hellenizmus és az egyiptomi civilizáció közötti szoros ókori kötelékek bemutatását.

A gyűjtemény gerincét két egyiptomi görög adományai képezik: Joannisz Dimitriosz 1880-87 között, Alekszandrosz Rosztovitsz 1904-ben gazdagította a múzeumot. Az egyiptomi kormány 1893-ban kilenc ókori múmiát adományozott - mondta el az állandó kiállítás anyagának megnyitásakor Mihalisz Liapisz görög kulturális miniszter.

Hozzáfűzte, hogy a múzeum, amely Görögországban a legnépszerűbbnek számít - tavaly 400 ezer látogatója volt - ősszel újabb állandó kiállításokat tesz látogathatóvá, terrakotta figurákat, antik üvegtárgyakat tartalmazó termeket és új ciprusi gyűjteményt nyit meg.

Forrás: MTI