Az édesszájúság génje

Egy speciális génmutációtól függ, hogy valaki több vagy kevesebb édességet fogyaszt - derült ki egy kanadai kutatás révén.

A táplálkozási szokásokat egyaránt befolyásolja a társadalmi környezet és genetikai tényezők. Az édesség iránti vonzódás egyénenként változó, ám ennek okai mostanáig tisztázatlanok voltak - olvasható a ScienceDaily című angol nyelvű tudományos hírportálon.

A Torontói Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének kutatói a glükóz-transzporter 2, vagy GLUT2 gén mutációit vizsgálták, amely a sejtek cukorfelvételét szabályozza.

A tudósok két különböző korú csoportban tesztelték a génmutációk hatását. Az elsőbe idősebb, s túlnyomó többségükben túlsúlyos, vagy elhízott egyénekből állt, a második csoportba viszont egészséges és karcsú fiatalok kerültek.

Az első csoport tagjainak étrendjét úgy értékelték, hogy három napon keresztül regisztráltak minden elfogyasztott élelmiszert és italt. Két héttel később e háromnapos felmérést megismételték, s a kutatók mindkét alkalommal személyesen faggatták ki a csoport tagjait étkezési szokásaikról.

A második csoport esetében a kérdőíves felmérést választották: a résztvevőket arra kellett válaszolniuk, hogy egy hónap alatt általában milyen ételeket és italokat fogyasztanak.

Mindkét csoport tagjaitól vért vettek, s a mintákat DNS-vizsgálatnak vetették alá, az így nyert adatokat pedig a résztvevők étrendjével vetették egybe. Mint kiderült, a GLUT2 mutáció hordozói koruktól és nemüktől függetlenül több cukortartalmú ételt, édességet és szénhidrátot fogyasztottak. Az idősebbek csoportjában a mutáció hordozói több cukrot, míg a fiatalok több cukrozott üdítőt és édességet fogyasztottak. Ugyanakkor az "édesszájúság génje" nem befolyásolta a fehérje, zsír, keményítő, vagy alkohol mennyiségét az étrendben.

A kutatók szerint ez a vizsgálat, amely megmagyaráz némely egyéni étrendi preferenciát, különösen fontos korunkban, amikor világszerte járványszerűen nő az elhízottak, valamint a cukorbetegek száma.
Forrás: MTI