Robot vezényelte a zenekart

Robotkarmester vezényelte a detroiti szimfonikusokat, majd elbűvölte képességeivel a Yo-Yo Ma világhírű gordonkaművész mesterkurzusára összesereglett helyi zeneiskolásokat. A szokatlan ötlet a Honda Motor Co. vállalattól eredt, amely a nyolcvanas évek köz

ASIMO (Advanced Step in Innovative Mobility) - közönség előtt első ízben - élő előadásban vezényelte kedden a detroiti szimfonikus zenekart, amely a La Mancha lovagja musical The Impossible Dream (Az elképzelhetetlen álom) című zenei betétét adta elő. A robot ámulatba ejtette a hallgatóságot szakszerű zenekarvezetésével - ám amikor kisvártatva Thomas Wilkins karmester és Yo-Yo Ma is színpadra lépett Haydn első hegedűversenyével, azonnal nyilvánvalóvá vált a különbség.

ASIMO egy videóra rögzített előadás karmesterének mozdulatait mímelte, s nem lett volna képes a zenekar esetleges tempóváltását követni. A zenekar tagjai szerint sok minden lehetséges a jövőben, de egyelőre nem valószínű, hogy robotok vennék át az uralmat egy zenekar élén. Egyikük azonban nem tartotta kizártnak, hogy beugorhatnának egy karmester betegsége esetén.

ASIMO a legnagyobb sikert mégis az ifjúság körében aratta. A Yo-Yo Ma szerdai mesterkurzusára összegyűlt 250 ifjú zenész elragadtatottan nyilatkozott a gépemberkéről, amely a karmesterségen kívül egyéb képességeit is bemutatta: futott, táncolt és focilabdába rúgott az elképedt diákok előtt. "Nagyszerű volt. Nem is sejtettem, hogy ilyen színvonalú robotokat tudnak már készíteni" - áradozott egy 16 éves csellós.

Egy másik zeneiskolás szerint már csak azért is érdekes volt a bemutató, mert ASIMO felkeltette a gyerekek érdeklődését a technika iránt: "Sok gyerek, akit ismerek, azt gondolja, hogy a robotok klasszak, és érdekes lenne ilyeneket csinálni" - mondta.

A detroiti szimfonikusok oktatási igazgatója szerint a város iskolásainak mindössze 30 százaléka vehet részt zenei oktatásban. Ez a statisztika más amerikai városokra is érvényes, a városokon kívül még rosszabb a helyzet, hiszen a romló gazdasági helyzet miatt mindenhol meg kellett húzni a nadrágszíjat, s ennek többek között a zenei nevelés is kárát vallotta. "Szeretnénk megmutatni az országnak, hogy mi valóban nagyon komolyan vesszük az oktatást" - nyilatkozta az igazgató a rendhagyó programmal kapcsolatban.

A szimfonikus zenekar ifjú húrosainak karmestere szerint a Honda cég adománya, amely többek között hangszerekhez juttatja a rászoruló tanulókat, azért nagy jelentőségű, mert a zene a szabályokra, a társadalomba való beilleszkedésre, csapatmunkára és felelősségre neveli a gyerekeket: "Több lehetőséget ad nekik, még akkor is, ha nem zenei pályát választanak. Olyasmit kapnak, amit senki sem vehet el tőlük".

Forrás: MTI