Minden harmadik diák ír

Lelkes tollforgatók a magyar diákok: a 16-18 évesek 32 százaléka naplót, 27 százaléka verseket, 15 százaléka novellát, 6 százaléka regényt, 8 százaléka pedig blogot szokott írni.

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) középiskolákban végzett 2.863 fős reprezentatív felmérése szerint a kamaszkor egyik kedvelt önkifejezési, önismereti formája az írás.

Míg a lányok inkább naplót írnak, addig a fiúk az interneten blogot vezetnek a hétköznapokról. A legszorgalmasabb írópalánták - talán nem meglepő módon - a művészeti és bölcsészettudományi pályára készülők, legkevésbé pedig a műszaki, valamint orvostudományi karokra jelentkezők vállalkoznak írói tevékenységre.

Az íráskedv ugyanakkor nem csak a középiskolás diákokra jellemző. A Magyar Író Akadémia 2006 őszétől indít írói mesterkurzusokat kortárs írók vezetésével, és a mai napig több mint 500-an végezték el az államilag akkreditált íróképzést.

Az irodalmi személyek toplistáját a Nyugat 100. évfordulóján Ady Endre vezeti, és a diákok valós olvasási kedvét jelzi, hogy nemcsak az érettségi tételek alakjai jelentek meg a toplistán, hanem olyan olvasmányélményeik szerzői is, mint például Paulo Coelho, Dan Brown vagy J.K. Rowling.

A felmérés szerint a diákok olvasmánylistája érdekes változásokat mutat: a tavalyi évhez képest Paulo Coelho, Agatha Christie, Edgar Allan Poe a külföldi, míg Szabó Magda, Kosztolányi Dezső és Márai Sándor hazai új belépő az írók népszerűségi listáján.

A legkedveltebb történelmi személyeket vizsgálva, talán nem annyira meglepő, hogy a Reneszánsz Évet ünnepelve az igazságos Mátyás király lett a legkedveltebb a diákok körében.
Forrás: MTI