Kezdődik a vegyi anyagok regisztrációja

Gyorsan közeleg a vegyi anyagok bejegyeztetésének határideje, amit az Európai Unió másfél éve elfogadott REACH-rendelete (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals - vegyi anyagokra vonatkozó egységes bejegyzési, értékelési és engedélyezteté

Ez minden uniós székhelyű vállalatnak előírja, hogy az általuk évente legalább egy tonna mennyiségben gyártott, illetve importált vegyi anyagokat (előzetesen vagy véglegesen) regisztráltassák. A benyújtott adatok az esetleges biztonsági kockázatok felmérését szolgálják – segítségükkel megállapítható a kérdéses vegyi anyagok hatása az emberi egészségre és a környezet épségére. Az előzetes és végleges regisztráció több mint 30 000 anyagot (savat, fémet, oldószert stb.) érint. Így pár éven belül a nagyobb mennyiségben használt vegyi anyagok sokkal biztonságosabbak lesznek, többé nem veszélyeztetik az emberek egészségét.

Hegyi Gyula, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának a tagja - aki maga is aktívan közreműködött a jogszabály kialakításában - most a határidő betartására hívja fel a magyar vállalatok, vegyi üzemek figyelmét. A 2008. június 1-je és december 1-je közötti "előzetes regisztráció" révén elkerülhetők a felesleges vizsgálatok, és kitolható a végleges bejegyeztetés határideje.

Az előzetes regisztrálási eljárás megkönnyíti, hogy a vállalatok megosszák egymással a birtokukban lévő adatokat, és csökkentsék költségeiket. A cégek ezzel a végleges regisztrációra vonatkozóan is meghosszabbított határidőt kaphatnak. Ez az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) javaslata szerint 3–11 éves haladékot jelenthet. Hegyi Gyula arra is felhívja a figyelmet, hogy az előzetes regisztrációt elmulasztó gyártóknak és importőröknek december 1-ét követően azonnal be kell szüntetniük a vegyi anyagok előállítását és behozatalát. Ezt a tevékenységüket csak akkor kezdhetik újra, ha végigjárják a bejegyeztetési eljárás valamennyi lépcsőjét. A magyar képviselő úgy látja, hogy a REACH az előzetesen becsültnél sokkal kisebb terhet ró a határidőket és szabályokat pontosan betartó vállalatokra. Ezért is fontos a rendelet ismerete.

Hegyi Gyula ezzel kapcsolatban örömmel fogadta az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozott új publikációját. A tanulmány szerint az új tagállamokban a biztonságos vegyi anyagok alkalmazásának a költsége alacsonyabb lesz az előzetes számításoknál, ráadásul új munkahelyeket is teremt.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: OS