Egyetemes megoldás: a pécsi kínaiak

A Pécsi Tudományegyetem jövendő hallgatói kevesebben vannak huszoneggyel: a múlt héten ennyi kínai vendéghallgatójelölt döntött úgy, hogy mégsem marad Baranyában, hanem valahol máshol keresgéli a boldogságot. Az egyetem nem kis bosszúságára.

A huszonegy kínai diák nem volt még az egyetem hallgatója, csupán egy előkészítő kurzust látogattak – ezt a témában nyilatkozni már nem kívánó vezetés fontosnak tartja leszögezni. A négynapos hétvégén nyom (ám tartozások) nélkül felszívódó huszonegy kínai állampolgár valószínűleg az embercsempészési divat követője (részletesebben erre a linkre kattintva olvashatnak a témáról).

Felszívódó HR-esek

Eredetileg az egyetem HR-karára (hivatalos neve szerint Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar), azon belül is annak Nemzetközi Oktatási Központjának képzésére érkeztek többedmagukkal– itt 1996 óta zajlanak képzések, így különösebb meglepetést nem okozott a kínaiak megjelenése. A távozásuk már inkább, Pécsett ezidáig ez nem nagyon volt jellemző. A Magyarországon viszonylag ritka jelenségre úgy tűnik, senki sem készült még fel.

A külföldi vendégdiákok ugyanis egyre többen vannak. Elsősorban az orvosi karon (nem kis bevétellel gazdagítva az egyetemet – az orvosképzés a legdrágább, ők pedig lelkesen fizetik az árát), ahol lassacskán a hallgatói érdekképviseletben is komoly szerepük lesz. Az egyetem közleménye szerint népszerűek kínai körökben az angol nyelvű közgazdasági kurzusok is. Sőt, név nélkül nyilatkozó kapcsolatunk szerint lassan saját birodalmuk alakul ki a kollégiumokon belül – a külföldi diákoknak úgy általában, de itt is elsősorban a Kínából érkezett vendégeknek.

12 év alatt két diák tűnt el, most egyszerre 21

A bizonyos előkészítő, amiről a mostaniak távoztak, az angol nyelvű kurzusokat előzi meg: akkreditált program, az elmúlt 12 évben mindössze ketten hagyták ott – hangsúlyozza az egyetem is sajtóközleményében. Gyanakodni tehát nem volt különösebb oka senkinek. Legfeljebb a korábbi, bangladesi diákok miatt – ők azonban (mintegy százan) a Kodolányi János Főiskoláról álltak tovább jó pár évvel ezelőtt.

A kínai-boom

A kínai-boom tavaly ősszel kezdődött, nem csak Pécsett – az ország többi egyeteme iránt is megnőtt az érdeklődés. Több toborzócég is megkereste az egyetemet együttműködési céllal, a hallgatók teljesen jogszerűen érkeztek az intézménybe – ami persze nem feltétlenül függ össze szándékaikkal, lásd kollégánk cikkét. Azt viszont kizárólag ők maguk tudhatták, meddig akarnak maradni Baranyában – valószínűleg nem híresztelték széles körben a szándékaikat. A megyei napilap értesülései szerint még maga a toborzóiroda sem tudott mit kezdeni a történtekkel – vagy ügyesen kommunikál, vagy valóban váratlanul érték a fejlemények.

Ezek a vendégek két hetet maradtak, és nagy valószínűséggel még egy embercsempészésre szakosodott kínai helyi „cég” intézte az ügyeiket – erről egyelőre nem sokat tudni (és valószínűleg már nem is jut el ide a hír: vannak ilyenek is, maradjunk ennyiben). Miután azonban biztossá vált, hogy nem jönnek vissza, az egyetem megtette a szükséges lépéseket: értesítették a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, így elvileg már egész Európában persona non gratának számítanak, EU-vízumuk értéke már gyakorlatilag nulla, a bevándorlási hatóságok elvileg bármikor elkaphatják őket.

Delegációt fotózni tilos!

Ami sokat még önmagában nem garantál: az európaiak nehezen tesznek különbséget távol-keleti és távol-keleti közt is, így ha akarnak, valószínűleg el tudnak majd tűnni. Olyat is hallottunk (szintén egyetemi berkekből) hogy egy delegáció kíséretét nem lehetett fotózni – mert otthon sokaknak lett volna baja a kalauz személyéből. Ez azonban valószínűleg az érintettek és államuk ügye, nem pedig az egyetemé – ami valószínűleg nem ilyen jellegű hírverésről álmodik.

Ennek megfelelően nem is különösebben akarnak vele foglalkozni: a hivatalos álláspont szerint a jövőben természetesen nagyobb gonddal járnak el ilyen esetekben, komolyabb retorziókat nem terveznek.

Ahogy a Hallgatói Önkormányzat sem – a testület sajtóreferense, Stemler Miklós lapunknak elmondta, hogy nem foglalkoztak különösebben a témával – annál is inkább, mert nem az egyetem hallgatóiról van szó. Különösebb lépéseket ők sem terveznek, a téma rendezése szerintük a két állam feladata, nem a hallgatói érdekképviseleté vagy az intézményé.

Komolyabb lépések már csak azért sem várhatók, mert az egyetem tovább bővítené a vendégdiákok számát: egyrészt nagyon jó tapasztalataik vannak azokkal, akik maradnak (és végül is ők lennének a többség), másrészt (tesszük mi hozzá, támaszkodva titkos informátorunk megerősítésére is) valószínűleg az általuk biztosított forrásokról sem szívesen mondanának le. Más megoldás pedig nem nagyon marad a felsőoktatásnak: néhány év múlva lényegesen kevesebb hallgatóra kell majd számítani, valamilyen módon fenn kell maradniuk.

Hallgatni arany

Azt nem tudni, felsőbb szinten milyen lépések várhatók. A két ország kapcsolatának nem használna a diplomáciai purparlé – a tibeti események miatt tépázott kínai tekintélyt pedig valószínűleg szintén óvnák.

Felreppent a sajtóban olyan hír is, hogy a tartományból nem fogadna az egyetem diákokat – erről a megkérdezettek nem tudtak. Azt pedig innen nehéz megítélni, hogy ez mennyire fékezné a világlátó érdeklődést – azt nem tudjuk, a tartományokon belül mennyire megoldható az átjárás.

Ahogy értelemszerűen azt sem, vajon hány vendégdiák néz majd az EU-ban újabb országok izgalmai után.