Afrika Nap a Fészekben

1963-ban Addis Abbebában alakuló csúcsértekezletén az Afrikai Egységszervezet eldöntötte, hogy ezen a napon Afrikát ünneplik; hogy május 25-e AFRIKA NAP. A szervezet célja az afrikai népek egységének és szolidaritásának elősegítése, a gazdasági, politikai

Az Afrikáért Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő idei Afrika Nap a szakmát és a civil közönséget - kicsiket és nagyokat - egyaránt szeretné megszólítani. Az Afrikával foglalkozó teljes szakmai réteget - szakmai és civil szervezeteket, kormányzati szakembereket - szeretnénk egy asztalhoz ültetni tapasztalat- és véleménycsere céljából, illetve a megjelenő szervezetek számára kívánunk lehetőséget nyújtani, hogy a tevékenységüket megismertethessék az érdeklődőkkel. A rendezvényt sok színes programmal igyekszünk még izgalmasabbá tenni.

A Fészek Művészklubban működő Fészek Étterem és Kert nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a lehető legnyitottabban fogadja és a maga módján segítse a különböző művészeti ágak gyakorlóit azzal, hogy fellépési, kiállítási lehetőséget kínál számukra. A kulturális események szervezésekor a magas minőség mellett a kísérletezést és a nyitottságot tekintjük a legnagyobb erényeknek. Különösen fontosnak tartjuk, hogy teret adhassunk nemzetek, népek bemutatkozásának is, hisz csak a sokszínűség és a különböző kultúrák találkozása viszi előrébb a tudományt és művészetet. Ezért és a kulturális kötődés millió, szertefutó ág-boga miatt örömmel csatlakozunk e fontos napot megünneplőkhöz.

Délelőtti program általános iskolás és óvodás csoportok számára:

kézműveskedés,
afrikai játékok és tolerancia-játékok,
afrikai koncert gyerekeknek,
afrikai mesék,
hangszersimogatás,
tárgy- és fotókiállítás tárlatvezetéssel,
vetélkedő nyereményekkel.

14.00-19.00 Civil szervezetek bemutatkozása

Résztvevő szervezetek: Afrikáért Alapítvány, HelloAfrika Egyesület, Taita Alapítvány, Afrikai-Magyar Egyesület. Eközben filmvetítések, „élő könyvtár”, hennafestés, afro fonás, nyílt tűzi kávéfőzés és afrikai gasztronómia várja a vendégeket.

17.00 Kiállításmegnyitó Dr. Sarungi Emőke művészetterapeuta részvételével (http://zartkor.hu/c2143/kozos-a-viz-amelyet-a-gyokerek-felszivnak)

 Tingatinga: tanzániai festészeti alkotóközösség magával ragadó munkái ;
 kongói fotókiállítás: életképek és portrék (Afrikáért Alapítvány);
 fotókiállítás észak-ugandai gyerekanyákról (projekt-kronológia; Afrikai-Magyar Egyesület);
 afrikai tárgyak kiállítása.

A kiállítások június 4-ig tekinthetők meg a Fészek Kertben!

17.30 Kerekasztal-beszélgetés: „Afrikai segélyezés – üzlet vagy segítség?”

Résztvevők:

Dr. Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke, Balla János főosztályvezető-helyettes vagy Fodor Erika diplomata, szakmai főtanácsadó (Külügyminisztérium, NEFE); Búr Gábor, történész, egyetemi docens, a Magyar Afrika Társaság alelnöke, a Magyarországi Dél-Afrika Egyesület főtitkára; Kiss Judit egyetemi tanár, tudományos főmunkatárs (VKI); Borbély Emese, közgazdász, a Taita Alapítvány elnöke; moderátor: Lerner Balázs, antropológus (Anthropolis).

19.00 Afromagic koncert

A zenekart a szenegáli születésű Mbaye Ndiaye alapította1997-ben Budapesten, szenegáli, kenyai, kubai, holland és magyar zenészekből. A dalszerző Mbaye Ndiaye, aki szülőföldje ősi, ritmus- és dallamvilágára, illetve eredeti népzenéjére helyezi a hangsúlyt. Részben ezt tükrözi a zenekar hangszer-összeállítása is, melyek közül meghatározó szerepe van az eredeti szenegáli fatestű dobnak, a djembének, és más afrikai ritmushangszernek is; a kígyóbőrrel bevont úgynevezett talkin' drumtól a derbukán át a maracasig.

Az együttes eleinte rituális nyugat-afrikai dobzenét játszott. Később modern hangszerekkel kiegészülve (gitárok, fuvolák, szaxofonok) új zenei arculatot alakítottak ki, melyben így az eredeti ritmusok és dalok megőrzése mellett arab zenei motívumok, valamint a modern pop és jazz stílusjegyi is helyet kaptak.

20.00 Chalaban koncert

A Chalaban együttes muzsikáját a tradicionális marokkói berber, gnawa zenei formák inspirálják, ezeket ötvözik más kultúrák modern és népzenei elemeivel. A zenészek részben marokkóiak, részben magyar jazz, folk, rock stb. zenészek. A csoport megalakulása óta nagy hangsúlyt fektet a különbözô stílusok, hangszerek és zenei tudás befogadására. Így történt, hogy a zenekarral játszott Deák Tamás és Kupa (ütôsök), David Shep (angol gitáros), David Yengibarian (örmény tangóharmonikás), Matisz László (fuvolista és zenekritikus), Szalai Péter (ütôs), Palya Bea (énekesnô), Jalalu (amerikai jazz zenész), Pintér Zoltán (flamenco gitA zenekar vezetője, Said a "Sivatag Kapujában", Gülmimben született, ami inkább berber terület.

A marokkói gnawa-s számok mellett előfordulnak arabos számok, de zenéjükben inkább a dél-marokkói trance dominál. A zenekar sokféle hangszert használ, tradicionálisat és modernet is: guembri, lant, darbouka, bendir, fuvola, karkabat, ud, derbuka, djambé, keyboard, szaxofon, trombita, gitár, dob, tangóharmonika. A számok nagy része vidám, gyors ritmusú, igazi bulizós zene. Nagy szerepe van az improvizálásnak, zenében és táncban egyaránt - ez is nagyban hozzájárul a koncertek sodró erejéhez.