A zöldségek tavaszi királynője

Tavaszi királynő a zöldségek között – vallják sokan a spárgáról.

A spárga vagy csirág főidénye áprilistól júniusig tart, de szinte egész évben kapható, és sós lében párolva, konzervként is beszerezhető. Több fajtája ismert. Hazánkban annyira nem elterjedt, mint például Németországban vagy a franciáknál, ahol ha idénye van, szinte mindenütt spárgát szolgálnak fel. Az elkészítésében és a tálalásban Kaldeneker György segített a Csak Csajok műsorvezetőinek.

Az erősebb ízű lila (francia spárga), a teljes egészében zöld színű spárga íze karakteresebb, vitaminokban gazdagabb. A spárga igen értékes növény, a fehér színű a legdrágább. A spárga pontosan a spárganövény hajtása, ezt sípnak nevezzük. A spárga gazdag ballasztanyagban, fluorban, E-, B1-, B2-, C-vitaminban, folsavban és pantothensavban. Tartalmaz továbbá A- és K-vitamint, niacint, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, fehérjét, szénhidrátokat és zsírt is. Nátriumban és kalóriában szegény, 10 dkg 25 kalóriát tartalmaz. Egy fő körülbelül 20-25 dekát fogyaszt el.

Vizelethajtó hatású. Javasolt fogyasztása vese- és prosztataproblémák, köszvény, bőrbetegségek és idegrendszeri zavarok esetén. Vásárláskor a világos, zsenge, lédús, közép vastag spárgasípokat keressük. A frissen szedett spárga a legízletesebb, ezért vásárlás után legkésőbb egy napon belül használjuk fel. A klasszikus spárgaételekhez lehetőleg egyforma méretű, közép vastag sípokat válasszunk. Salátákhoz, levesekhez és főzelékekhez az olcsóbb, vékonyabb spárgát vásároljuk. A spárga tisztításához legjobb a speciális hámozó kés, de a krumplihámozóval is ügyeskedhetünk.

Zöldségkoktélokhoz, ínyenc salátákhoz, levesekhez és díszítéshez csak a spárga hegyét használjuk fel. A spárgának jellegzetes aromája van, ezért nem kell erősen fűszerezni. A zöldségek királynőjeként is emlegetik. Sósan vagy édesen is fogyasztható.
Forrás: netbulvar.hu