Zuglói Filharmónia: zárul a sorozat

A hétvégén zárul a Zuglói Filharmónia Pastorale 2008 koncertsorozata: az utolsó családi hangversenyeket is a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartják - tájékoztatta Záborszky Kálmán, az együttes művészeti vezetője az MTI-t.

A szombati és a két vasárnapi családi programon a zeneszerzőként és dzsesszmuzsikusként is ismert Ágoston Bélával, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékeivel találkozhat a közönség, közreműködik a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar - közölte Záborszky Kálmán.

Az ".....egyik dombról a másikra…" címet viselő hangszer-körúton Ágoston Béla dudáján kívül játszik majd furulyán, ütőgardonon, kobozon, dorombon, havasi kürtön, kanásztülkön, klarinéton, tárogatón, tilinkón és a nép hangszerként is használatos szaxofonon.

Ágoston Béla társa lesz a muzsikálásban néhány tanítványa, valamint Geröly Tamás Sándor ütőhangszeres művész, aki ütőgardonon és tapanon játszik majd. A sokéves hagyományoknak megfelelően nem marad el az sem, hogy az állatkert gondozói néhány állatot egészen közelről is megmutassanak a közönségnek. A programot a hétvégi előadások után május 20-án megismétlik - tette hozzá a művészeti vezető.

A Zuglói Filharmónia korábbi állatkerti programjain eddig dél-amerikai, indiai, délszláv, magyar, görög, ír, skót, bolgár muzsika és táncszerepelt. Idén olyan "körutat" tesznek, amely alkalmával megismerik a hallgatók azokat a népi hangszereket, amelyeket Magyarországon és a szomszédos országokban is használnak.

A Pastorale-sorozat 1997-ben indult, azóta már 118 koncertet tartottak kicsiknek, főként a 7-től 14 éves korú gyerekeknek és a nagyoknak, szülőknek, nagyszülőknek, tanároknak. Az eltelt évek alatt a cél nem változott: szórakoztatva tanítani, magas rendű művészi élményt nyújtva emlékezetes perceket szerezni minden korosztálynak. A beszélgetős programokban az élő zenén kívül helyet kapnak a társművészetek is.

Forrás: MTI