Szarvasgomba-majális készül

Az első szarvasgomba-majálisra invitálják a különlegességekre fogékony publikumot pénteken a Magyar Szarvasgombász Szövetség üllői telepére - közölte a szervezet elnöke szerdán az MTI-vel.

Brandt Sára elmondta, hogy a föld alatt megbújó, a természetben fellelhető szarvasgombát különleges fűszerként tartják számon, és igen drágán mérik: kilójáért 80 ezer forintot is elkérnek. Mégsem luxuscikk, hiszen lereszelve néhány deka is elég belőle a különféle ételek "megbolondítására" - például ínyenceknek való rántotta varázsolható belőle.

A szakember szerint a szarvasgombát nehéz megtalálni az erdőkben, ezért idomított kutyákkal kerestetik meg ezt a különleges gombát. Borsos ára miatt egyre többen adják a fejüket szarvasgomba-keresésre, emiatt a természetes élőhelyeket a vészes ritkulás fenyegeti. Ezért is lehet hasznos - a majálison is megismerhető - mesterséges szarvasgomba-ültetvény, amely egy új mezőgazdasági ágazattá nőheti ki magát. Jelenleg már 20-30 hektáron termesztenek tölgyfával vagy mogyoróbokorral együtt a gyökérzettel szimbiózist alkotó szarvasgombát, a legnagyobb ültetvény Tolna megyében található.

A majálison szarvasgombás ételek kóstolójára is sor kerül. Itt mutatkozik be az Európában csak nálunk élő, az akáccal szimbiózist alkotó homoki szarvasgomba, amelyet az édességek ízesítésére használnak a cukrászok. A szarvasgombával "feljavított" somlói galuska például igazi fennséges desszert - hívta fel a figyelmet Brandt Sára.
Forrás: MTI