Elhunyt Jeszenszky

Életének 84. évében, hosszantartó betegség után szerdán elhunyt Jeszenszky Endre koreográfus, balettmester, a dzsessztánc magyarországi műfajalapítója - tudatta az MTI-vel Csermely György, a Jeszenszky Alapítvány elnöke, a Váci Jeszenszky Balett igazgatój

A Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjével kitüntetett művészt Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra. Az időpontot a család később közli - mondta Csermely György.

Jeszenszky Endre 1925. február 11-én született Somogyváron. 1931 és 1937 között szüleivel Budapesten lakott, itt kapta első élményeit az operaházi balettelőadásokon. 1937-ben Szegedre költöztek, itt erősödött föl benne a tánc iránti vonzalom. Az érettségi után Budapesten iratkozott be egyetemre, és apja tudta nélkül Brada Rezső balettiskolájába is. Amikor ez kiderült, szigorú, puritán apja visszavitte Szegedre.

A második világháború után, három és fél hónapnyi tánctanulással az éppen alakuló Szegedi Nemzeti Színház táncosa lett (1945-1949). Hihetetlen szorgalommal pótolta szakmai hiányosságait. Ebben segítői Bartos Irén, Lakatos Gabriella, Rimóczy Viola balerinák, valamint Zsedényi Károly balettmester voltak.

Harangozó Gyula bíztatására 1950-ben jelentkezett a budapesti operaház balettegyüttesébe. 1951-1955 között a Vígszínházban lett balettmester, koreográfus, és szólótáncos. Közben a megalakult Állami Balettintézetben Nádasi Ferenc mester mellett asszisztált.

1955-ben balettiskolát nyitott, amely egyre nagyobb hírnévre tett szert. Nyitott a modern műfajok felé: dzsessztáncot is tanított, majd jégtáncosok és tornászok edzője volt. A hatvanas évek elején a Magyar Jégrevü művészeti vezetője, az évtized végén a Moulin Rouge koreográfusa. 1975-től 1985-ig az Állami Artistaképző Intézet tanára, majd az 1989-től újból meginduló modern táncpedagógus-képző tanfolyamok vezető tanára. Az 1970-es évek végén, a 80-as évek elején a megalakuló Rock Színház tánckarát ő hozta létre.

A nyolcvanas évek elejétől oktatta saját dzsessztánc-rendszerét. 1982-ben alakult meg hivatásos társulata, a Jeszenszky Táncegyüttes, amely 1988-ig működött profi együttesként. 1992-ben létrehozta a Jeszenszky Alapítványt a korszerű táncoktatásért. 1997-ben a képzés központját áthelyezte Budapestről Vácra, amely azóta Jeszenszky Art Center néven működik.
Forrás: MTI