Minden rendben a Vöröskeresztnél?

Nem hiányzik pénz a Magyar Vöröskereszt költségvetéséből, csak az elszámolási rendszer korrektségével volt gond - jelentette ki a szervezet megbízott főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Gyékiss Emil éppen ezért a Magyar Vöröskereszt vezetősége nevében visszautasította Czimbalmos Ágnes volt főigazgatónak a szervezet pénzügyeivel kapcsolatos, a sajtóban több helyen is nyilvánosságot kapott vádjait.

A szervezet vezetősége szerint a menesztett főigazgató olyan működési problémákat akar felnagyítani a sajtónak nyilatkozva, amelyekről ők már tudtak, és ezeket a problémákat éppen Czimbalmos Ágnesnek kellett volna megoldania - mondta Gyékiss Emil, hozzátéve: a főigazgatónak azért kellett távoznia, mert tevékenységét vezetési hibák jellemezték, s munkastílusa miatt az országos igazgatóságon dolgozók harmada, 23 ember távozott önkéntesen.

A megbízott főigazgató szerint a hiányosságok a szabálytalan könyvelési rendszer hibájából fakadnak. A volt főigazgató vádjaival kapcsolatban elmondta: június végére várható a magyar segélyekből épült Srí Lanka-i közösségi ház pénzügyeivel kapcsolatos elszámolás, és szintén ekkor kerül sor annak a mintegy 62 millió forintnak az elszámolására, amely eddig elmaradt.

Habsburg György, a szervezet elnöke emlékeztetett arra, hogy amikor három és fél éve megválasztották, arra kérte az Állami Számvevőszéket (ÁSZ), vizsgálja meg a szervezet pénzügyeit. Az ÁSZ talált hiányosságokat, amelyeket a szervezet irányítói azóta próbálnak is rendbe tenni, egyúttal független könyvvizsgálót bíztak meg azzal, hogy a megyei szervezetek működését is ellenőrizze - mondta.

A megbízott főigazgató ezt azzal egészítette ki, hogy néhány héten belül lezárul a vizsgálat, és ha visszásságokat tapasztalnak, felelősségre vonják a hibázókat.
Forrás: MTI