Jól vannak a Kínában élő magyarok

Nem esett baja egyik magyarnak sem azok közül, akik a délnyugat-kínai Szecsuán (Sichuan) tartomány fővárosában tartózkodtak a hétfői földrengéskor - közölte a Külügyminisztérium szóvivője, Szelestey Lajos kedden az MTI-vel.

A pekingi magyar nagykövetség telefonon kapcsolatot teremtett a Csengtuban (Chengdu) tanuló két magyar diákkal, illetve az ott tartózkodó 10 másik magyarral, akik elmondták, hogy egyikük sem sérült meg a rendkívül súlyos földrengés során - áll a közleményben.

A szóvivő kitért arra, hogy az érintettek lakásaikba, illetve a kollégiumokba csak akkor mehetnek vissza, ha a statikusok felmérik az épületek állapotát.

A kommüniké rámutatott: a földmozgások epicentrumában, Vencsuan (Wenchuan) járásban műholdas telefon segítségével gyűjtöttek információt a hatóságok a pusztítás mértékéről, s ennek alapján már tudható, hogy a legtöbb kár a falvakban és kisvárosokban keletkezett. A környéken eddig több mint 1.100 utórengést regisztráltak.

A közlemény szerint Kusai Sándor nagykövet Pekingben hivatalosan tájékoztatta a kínai Külügyminisztériumot, hogy Magyarország kész mentőegységeket küldeni a leginkább érintett övezetekbe. A kínai fél egyelőre mérlegeli, hogy igényt tart-e erre - tudatták.

A földrengésnek az Új Kína hírügynökség szerint csaknem 10 ezer halálos áldozata van. A Richter-skálán 7,8-es erősségű földmozgás epicentruma Szecsuán tartomány közigazgatási központjától, Csengtutól mintegy 92 kilométerre észak-nyugatra, Vencsuan település közelében volt.

A hétfői földrengés az Új Kína hírügynökség adatai szerint a legsúlyosabb az országban az 1976 júliusi katasztrófa óta. Kedden Csengtuból érkezett egy orvoscsapat 1.300 katona kíséretében Jinhsziu (Yinxiu), településbe ahol létrehozták a sürgős mentési akciók parancsnokságát.
Ven Csia-pao kínai kormányfő hétfőn a szintén katasztrófa sújtotta Tucsiankianba érkezett, kedden pedig egy másik közeli városba utazott.

A mobiltelefon hálózatok túlterheltsége miatt a térséggel akadozik a telefonösszeköttetés, Kínán belül azonban vezetékes telefonon és az interneten keresztül komolyabb fennakadások nélkül érhető el Csengtu, a magyarok lakhelye, ahol kedd reggel még 2.300 ember volt a törmelékek alatt, és mintegy 600-an haltak meg.

A kínai környezetvédelmi minisztérium kedden szakértőket küldött a földrengés sújtotta területekre, mindenekelőtt az ott működő atomerőművekbe. A huszonegy szakértő feladata, hogy szavatolja a nukleáris létesítmények, vegyi üzemek, cementgyárak és más környezetre esetleg káros hatással járó gyárak biztonságát.

A kínai Vöröskereszt eközben sátrakat, takarókat, élelmiszert, ivóvizet, gyógyszereket és mindenekelőtt pénzt kért kedden közzétett, sürgős segélyfelhívásában, az egészségügyi minisztérium pedig véradásra szólított fel.

A földrengésben nem rongálódott meg egyetlen pekingi olimpiai létesítmény, továbbá a Három Torok nevű erőmű sem.

Forrás: MTI