Épül az első ökováros

Az Egyesült Arab Emirátusok nem éppen energiatakarékosságáról híres: a világon sehol sem jut egy emberre akkora energiafogyasztás, mint ebben a gazdag országban. Mégis éppen itt épül a világ első olyan városa, amely nem fog többé széndioxidot kibocsátani,

A "Masdar City" névre keresztelt várost Norman Foster sztárépítész londoni irodája tervezi.

A Handelsblatt című német lap szerint szinte az összes ökotechnológia jelen lesz: szélerőműparkok, napelemmezők, naperőművek, földszondák szerepelnek a tervben, valamint termőföldek, amelyeken energianövényeket termesztenek majd. A település hat négyzetkilométeren terül majd el, tervezett lakossága ötvenezer fő. Az építtető, az állami Abu Dhabi Future Energy Company az első ütem lezárását 2015-re tervezi - a munkálatok februárban már el is kezdődtek.

Masdar City csupán az első lépés, mert az arab ország kormánya az egész régiót fenntartható energiával kívánja ellátni a jövőben, sőt, saját maga is bekapcsolódik majd az energiatechnológia gyártásába. Ehhez már tizenötmilliárd dollár rendelkezésre is áll. Megújuló energia az arab félszigetről - kissé furcsán hangzik elsőre, de a jövő modellje lehet.

Forrás: MTI