Rockvurstli

Ezerkétszáz watton dübörög fel a Led Zeppelin klasszikusa, a Whole Lotta Love, amikor beindul tekervényes ösvényén egy fehér-ezüst színű hullámvasút. Amikor pedig Robert Plant felsikolt: "Woman. You Need Looooove", együtt sikoltanak vele az utasok is, mer

Tíz év óta ez az első újonnan nyílt tematikus szórakoztató park az Egyesült Államokban, amely ezúttal nem filmek, nem tündérmesék vagy vízi show köré épül. Mozgatója a rock and roll, Amerika egyik legnépszerűbb találmánya.

A 400 millió dollárba került park eddig még a "beállásnál" tart, áprilisi megnyitóját stílszerűen "hangpróbának" (sound check) nevezték. Az igazi nyitányt június 2-3-ra tervezik, az Eagles és a Moody Blues koncertjeivel. Akárcsak a Led Zeppelin, ez a két klasszikus banda is nevet adott egy-egy attrakciónak a 22 hektáros parkban, amelynek közepén egy tó áll, benne egy 21 méter magas Les Paul gitárral.

Az Eagles Life In The Fast Lane című dalára a látogatók átszáguldanak egy elhagyott fűrészmalmon, míg a Moody Blues Nights In White Satinjére villódzó pszichedelikus fények és képek válnak ki a sötétből. Látható itt egy Szabadságszobor-másolat napszemüvegben, kezében fáklya helyett egy Zippo öngyújtó, talapzatára pedig Neil Young híres dalának címét vésték: "Keep On Rockin, In the Free World". A dal mellesleg 1989-ben született és figyelmeztette a Vasfüggöny mögötti népeket: ne legyenek illuzióik a "szabad világgal" szemben. Ugyancsak az eredeti értelemtől kissé eltér, hogy az egyik étkezdét Alice,s Restaurantnak nevezték el Arlo Guthrie 60-as évekbeli dala és kommunája nyomán.

Külön területet kapott a parkban az 1960-as évek "brit inváziója", amikor a Beatles nyomán szigetországi bandák egész sora jelent meg és aratott sikert az Egyesült Államokban. Itt látható lesz az a színes busz, amelyet a Beatles Magical Mystery Tourjában használtak. A további terek között találjuk a Cool Countryt, a Bruce Springsteen nagy slágerére utaló Born In The U.S.A.-t, és lesz egy Rock and Roll mennyország is, amelyben 350 elhunyt zenészről emlékeznek meg.
A park gazdája a Hard Rock-hálózat, amely világszerte működő kávéházairól híresült el. "A zene egyike azoknak a dolgoknak, amelyek összekötnek minket. Hallunk egy dalt és azonnal eszünkbe jut egy emlék, egy érzelmi élmény. Ezt próbáljuk ott megteremteni" - mondta Steven Goodwin, a park igazgatója.

A dél-kaliforniai Hard Rock vidámpark évi 3 millió látogatóra számít.
Forrás: MTI