Nem szavazhatott a legöregebb szerb

Nem szavazhatott Szerbia legidősebb állampolgára a vasárnapi parlamenti és helyhatósági választáson, mert nem voltak rendben a hivatalos iratai, s ezért nem tudta az előírásoknak megfelelően igazolni személyazonosságát.

A 108 éves, a közép-szerbiai Buljane faluban, Paracin körzetében élő Kosara Momirovic személyi igazolványát még a múlt század hetvenes éveiben állították ki, és érvényességi ideje régen lejárt. Ezért az idős asszony a hivatalos választói névjegyzékből is kimaradt, s hiába vitték el a szavazókörbe, voksát nem adhatta le.

A választási bizottságnál sokkal megértőbbnek bizonyult másfél hónappal ezelőtt a szerb posta, amelyre a kormány rábízta, hogy bonyolítsa le az ingyenes privatizációval magánosítani kívánt állami vállalatok részvényeinek jegyzését. A választásra nem jogosító igazolvánnyal Kosara Momirovic részvényeket jegyzett, sőt még ajándékot is kapott.

Miután elmondta, hogy magas korát egészséges életmódjának, a maga által termelt, vegyszert, mesterséges anyagokat nem tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának köszönheti, a szerb posta zöldségeket tartalmazó "egészségkosarat" ajándékozott neki, mint a legidősebb, ingyenes részvényt jegyző szerb állampolgárnak.
Forrás: MTI