Kutatók kifejlesztették a színes rizst

Színes és ízletes rizsfajtákat állítottak elő a tajvani mezőgazdasági kutatóintézetben a Tajnung 67 jelű változat genetikai módosításával.

Lilásfekete, barnásfekete, sötétbarna, világosbarna és narancssárga színben készültek az új változatok, mondta Cseng Tung-lung (Cheng Tung Lung), az intézet kutatója.

Az új módosulatok közül a lila-fekete rizs tartalmazza legnagyobb koncentrációban a különleges színt (bazsarózsa és búzavirágkék) adó antocianin elnevezésű antioxidáns pigmenteket. A mikroelemek mennyisége is sokkal nagyobb ebben az új változatban. A közönséges fehér rizshez képest két és félszeres a vas- és szeléntartalma, közel kétszeres a cink és másfélszeres a réz mennyisége egységnyi adagjában.

A kutatók arra is gondot fordítottak, hogy a gyártási technológia megőrizze a rizs levegős állagát és fényes felületét, mert a helyi lakosok ezt kedvelik. Cseng szerint amellett, hogy az étel így kellemes látvány a szemnek, eredeti jó ízét is visszaadja, ha bizonyos mennyiségű fehér rizzsel főzik együtt.

Cseng szigorúan titkosként jellemezte az előállítás technológiáját. A színes rizsfajták nemzetközi bemutatkozója nyárra várható egy biotechnológiai kiállításon, ahol technológiáját felajánlják az üzleti világnak.
Forrás: Híradó.hu